Novela vysokých škôl vyvoláva rozpor. Heger sa stretne s rektormi, zasadne aj mimoriadny výbor

TA3 TASR
28.10.2021 11:34

Premiér Eduard Heger sa stretne s rektormi vysokých škôl v stredu na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Diskutovať budú o reforme školstva. Novele vysokoškolského zákona by sa mal venovať aj mimoriadny výbor.

Rokovanie vlády NR SR
TA3 / David Duducz

Na reformu školstva sú rôzne názory

Hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková podotkla, že vzdelávanie na Slovensku vrátane toho vysokoškolského musí prejsť zásadnými zmenami. Premiér volá po zvýšení jeho kvality s dôrazom na prípravu mladých generácií pre pracovný i súkromný život. "Tieto ciele sleduje Plán obnovy a odolnosti SR. Prípravu konkrétnych reforiem, ktoré vychádzajú z tohto plánu, má v rukách ministerstvo školstva a premiér Eduard Heger verí, že sa tejto úlohy zhostilo zodpovedne," zdôraznila Janíková.

Predstavitelia akademickej obce sa vo štvrtok obrátili na premiéra s výzvou, aby pomohol riešiť problematiku novely zákona o vysokých školách. Hovoria o politizácii vysokých škôl a požadujú stiahnutie návrhu z medzirezortného pripomienkového konania.

Reforma má podľa ministerstva školstva priniesť kvalitnejšie vysoké školstvo, funkčné miesta docentov a profesorov, financovanie podľa kvality či skrátenie externého štúdia. Podľa rezortu k novele vysokoškolského zákona prebiehala diskusia rezortu školstva s rektormi a ďalšími aktérmi vo vzdelávaní zhruba rok a pol.

Vašečka chce riadnu a poctivú diskusiu

Novele vysokoškolského zákona by sa mal venovať aj Výbor Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport na mimoriadnom rokovaní. Informoval o tom predseda výboru Richard Vašečka na štvrtkovej tlačovej konferencii. Termín rokovania avizoval na nasledujúci týždeň, v stredu alebo vo štvrtok. Vašečka poukázal na výhrady k novele zákona o vysokých školách, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Chce preto iniciovať riadnu poctivú diskusiu oboch strán, teda zástupcov vysokých škôl aj rezortu školstva.

"Považujeme novelu vysokoškolského zákona za dôležitú, kľúčovú, pretože vysoké školstvo a jeho kvalita je pre Slovensko mimoriadne dôležitá," podčiarkol Vašečka. Poznamenal, že v konečnom dôsledku o novele rozhodnú poslanci, preto nechce strácať čas, a kým príde novela do parlamentu, navrhuje diskusiu oboch strán, ktorá by podľa neho mohla prispieť aj k transparentnejšiemu procesu prijatia novely.

Vašečka priblížil, že vo výbore by sa mohli za jeden stôl posadiť zástupcovia rezortu školstva a jeho legislatívcov, ktorí na novele pracovali, ako aj predstavitelia vysokých škôl či zástupcovia študentskej rady. Považuje za dobré, aby si poslanci i verejnosť vypočuli ich argumenty naraz a nie každú stranu osobitne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok