Je polievka skutočne liek na prechladnutie? Niektoré druhy pri horúčke a zápale hrdla nikdy nejedzte

TA3/bd
28.10.2021 09:00

Polievka je pre mnohých ľudí pohodlným jedlom. Je upokojujúca a môže vám pripomínať jedlo, ktorým vás kŕmila stará mama, keď ste boli chorí. Polievka je dobrá pri horúčke alebo inom ochorení, ale záleží na jej druhu. V niektorých prípadoch môže dokonca zhoršiť vaše príznaky.

Je polievka skutočne liek na prechladnutie? Niektoré druhy pri horúčke a zápale hrdla nikdy nejedzte
FreePik

Výhody vývaru

Polievky na báze vývaru sú obzvlášť dobré, keď máte horúčku, pretože vám pomáhajú udržať hydratáciu. Popíjanie teplého vývaru alebo konzumácia slepačej polievky je jedným zo spôsobov, ako získať potrebné tekutiny, najmä ak máte hnačku alebo vám hrozí dehydratácia. Teplý vývar zvlhčuje hrdlo a zmierňuje jeho bolesť, ak je horúčka spôsobená infekciou hrdla alebo nádchou.

angina FreePik

Kuracia polievka

Mnohé babičky prisahajú na liečivé vlastnosti kuracej polievky. Nielenže znižuje zápal hrdla, ale jej para pri konzumácii môže zmierniť aj upchatý nos. Slepačia polievka z kostí obsahuje dôležité minerály a vitamíny, najmä ak sa do nej ešte pridá zelenina ako mrkva, cesnak a cibuľa. Hoci iba kuracia polievka nedokáže nádchu vyliečiť, jej popíjanie neublíži a stále budete ťažiť z hydratácie, ktorá kompenzuje dehydratačné účinky z vašej horúčky.

teplota horucka FreePik

Žalúdočné vírusy

Ak je vaša horúčka spôsobená žalúdočným vírusom a máte s tým spojené aj vracanie a hnačku, vyhýbajte sa mliečnym polievkam, ako sú napr. smotanové, krémové z húb alebo exotické polievky napr. z mušlí. Mliečne výrobky hnačku zhoršujú. Namiesto toho sa držte nevýraznej stravy pozostávajúcej zo suchých rožkov, banánov a čírych tekutín, kým neprejde najhoršia fáza choroby. Jedzte polievky na báze vývaru.

polievka FreePik

Ak máte vysokú horúčku a nemáte chuť do jedla, alebo ak vás spolu s horúčkou veľmi bolí hrdlo, máte pretrvávajúce vracanie, neodkladajte návštevu lekára. Polievky, ktoré sú pikantné alebo na báze paradajok, môžu bolesť hrdla zhoršiť. Takže ak je vaša horúčka sprevádzaná škriabaním v krku, vyhnite sa týmto potenciálnym dráždidlám.

Témy: liek
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok