Počet prípadov nákazy koronavírusom v Rusku rýchlo rastie, v Moskve sa začal čiastočný lockdown

TA3 TASR
28.10.2021 08:21

V Moskve sa od dnešného dňa začína čiastočný lockdown. Úrady ho vyhlásili po tom, ako v krajine zaznamenali niekoľko dní po sebe rekordné počty nakazených. Zatvoria sa obchody ale aj firmy. Moskovské letisko a cestovné kancelárie hlásia zvýšený nápor ľudí ktorí sa z hlavného mesta snažili na poslednú chvíľu odísť. V krajine tiež vo štvrtok zaevidovali rekordný denný počet úmrtí, a to 1 159.

Celkovo v Rusku od začiatku pandémie zomrelo v súvislosti s ochorením COVID-19 už 235 057 ľudí, čo je najviac spomedzi všetkých európskych krajín. V krajine dosiaľ zaznamenali viac ako 8,39 milióna prípadov nákazy. Rekordné počty prípadov a úmrtí v súvislosti s koronavírusom hlásia v Rusku už niekoľko týždňov. V ruskej metropole Moskva sa začína desaťdňové obdobie voľna, počas ktorého nebudú pracovať všetky podniky a organizácie. Výnimku budú mať inštitúcie zabezpečujúce fungovanie infraštruktúry, podniky s nepretržitou prevádzkou, lekárne či obchody s potravinami. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Nové pandemické opatrenia začnú však čoskoro platiť v celej krajine. Ruský prezident Vladimir Putin totiž schválil návrh vicepremiérky Taťjany Golikovovej o zavedení dní pracovného pokoja na celom území Ruska od 30. októbra do 7. novembra. Zároveň vyzval občanov, aby sa dali zaočkovať. Podľa úradov je dôvodom prudkého rastu nových prípadoch infekcie i úmrtí nízka miera zaočkovanosti proti koronavírusu. Do štvrtka bolo v Rusku plne zaočkovaných len 32 percent obyvateľov, vyplýva z údajov webového servera gogov.ru, ktorý zhromažďuje údaje z jednotlivých regiónov krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok