Ľudí nadchla výsadba Ovocnej aleje. V Zálesí sa predbiehali, kto si skôr obsadí jamu

TA3/hm
28.10.2021 17:30

V obci Zálesie neďaleko Bratislavy vysadili počas uplynulej soboty v rámci Ovocnej aleje 100 stromov a 45 kríkov drienok. Vysadiť strom si prišli nielen miestni, ale prekvapivo aj ľudia z okolitých obcí či hlavného mesta.

Ľudí nadchla výsadba Ovocnej aleje. V Zálesí sa predbiehali, kto si skôr obsadí jamu
Ekopolis

Už pred ôsmou hodinou ráno sa na začiatku Ovocnej aleje ozývali vŕzgajúce kolesá fúrikov, a pri náhodnom natrafení na kameň občas zarinčali aj rýle a hrable. Z diaľky sa ozýval zvuk ťažkých strojov, ktoré upravovali povrch a vyhlbovali jamy, aby sa s výsadbou mohlo začať. Podľa odhadov sa na komunitnom sadení mohlo zúčastniť zhruba sto ľudí.

Predbiehali sa, kto si obsadí jamu

"Nadšenci prišli s obrovskou túžbou sadiť, a priam sa predbiehali, kto si obsadí novo vykopanú jamu. Najskôr sme hovorili o výnimočnom dni, ale to, čo sa udialo v sobotu v Zálesí na cyklotrase bolo priam spektakulárne. Atmosféra bola krásna aj vďaka dobrotám, ktoré priniesli milí ľudia," opísala Nikola Žišková z Občianskeho združenia Naše Zálesíčko, ktoré spolu s miestnou samosprávou stojí za nápadom.

Pôvodné odrody hrušiek, sliviek, čerešní, višní, moruší, ale aj líp, budú lemovať cyklotrasu, ktorá vedie od Dvoch mostov (kataster obce Most pri Bratislave) po Korzo Zálesie v dĺžke jeden kilometer. Vyzerá ako obyčajná poľná cesta, od soboty je z nej však už Ovocná alej. "Sadili sme stromy pre nás, budúce generácie, ale aj pre hmyz a vtáctvo, ktorému vytvoria životný priestor," vysvetlila a dodala, že Ovocná alej prinesie okrem dokázateľného stmelenia komunity aj iné nebefity.

Čerpať z nich bude krajina i klíma. Stromy poskytnú okolidúcemu či cyklistovi tieň a osvieženie, slúžiť budú ako vetrolam, zadržiava vodu v krajine, zmiernia horúčavy a budú i smerodajným prvkom v krajine. Výsadbu vo forme aleje v dvoch priamych linkách nezvolili náhodne - cyklistom má Ovocná alej poskytnúť aj estetický zážitok.

Ako uviedla, hoci má Zálesie charakter satelitnej obce, v ktorých často sotva poznáte svojho suseda, v obci tento problém nemajú aj vďaka viacerým združeniam, klubom či spolkom. Občianske združenie Naše Zálesíčko, ktoré vedie tretí rok, má v portfóliu viacero projektov, ktoré prispeli k väčšej kvalite života v obci.

Ovocná alej Zálesie Ekopolis

Na Korzo Zálesie autá nepatria

Združenie spolu s architektom Petrom Derevencom stojí aj za populárnym Korzom Zálesie, ktorého mólo vlani počas sprísnených epidemiologických opatrení prilákalo denne množstvo ľudí. V roku 2020 zaň jeho autor získal prestížnu Cenu za architektúru. Ako Žišková doplnila, v lokalite Korza pri Malom Dunaji sa ešte pred niekoľkými rokmi nachádzala nelegálna skládka odpadu, a dnes tam - paradoxne - budujú Kultúrno-ekologické centrum.

V súvislosti s Korzom podotkla, že dav, ktorý ho vtedy navštívil "pre jednu selfie" a dopravil sa autami, narobil miestnym problémy. "Korzo Zálesie sa nachádza v chránenej oblasti Natura 2000, autá nepatria sem a ani pred brány našich susedov. Každému, kto má záujem prísť, odporúčame prímestskú dopravu, bicykel, spraviť si vychádzku, alebo sa počas teplých mesiacov do Zálesia splaviť. Aj samotnú cestu možno povýšiť na zážitok," pripomína s tým, že cesta na Korzo Zálesie vedie aj cez Ovocnú alej.

Žišková dodala, že projekt Ovocnej aleje previedli do praxe po takmer jednom roku. "Susedia urobili kopec krásnej roboty a popri tom podebatovali pri dobrom jedle. Bolo to výnimočné vyvrcholenie ročnej prípravy projektu. Sme nesmierne vďační za dotyk tohto momentu," dodala.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok