Starostovia a primátori nesúhlasia s predkladaným návrhom stavebného zákona. Pripravili preto vlastný

TA3
27.10.2021 22:00

Samosprávy sú nespokojné s vládnym návrhom nového stavebného zákona. Tvrdia, že je problémový a má množstvo chýb. Pripravili preto vlastnú legislatívu. Mestá a obce sľubujú výrazne skrátiť vybavovanie stavebných povolení a zatočiť s čiernymi stavbami. Podľa odborníkov je vládny návrh kompromisom pre všetky strany.

temadna.jpg
TA3

K novému stavebnému zákonu sa v Téme dňa vyjadrila starostka mestskej časti Staré mesto, Zuzana Aufrichtová, starosta mestskej časti Ružinov, Martin Chren a nezaradený poslanec, predseda strany SPOLU Miroslav Kollár.

Aufrichtová zmenu stavebného zákona víta

Zuzana Aufrichtová uviedla, že zmena stavebného zákona je maximálne potrebná. "Stavebný zákon taký, aký je dnes, je z roku 1976, to znamená, že si svoje naozaj už odslúžil." 

Poznamenala, že zákon, ktorý dnes platí, nebol stvorený pre spoločenskú situáciu, ktorú máme dnes a vytvára množstvo prieťahov, ktoré robia problémy nie len stavebníkom, ale často krát aj občanom. "Máme dobré príklady v rámci Európy, ktoré riešia, akým spôsobom sa dá flexibilne zabezpečiť rozvoj uzemí, a mali by sme týmto smerom Slovensko naozaj pohnúť".

Martin Chren sa so zákonom Holého nestotožňuje. "Problém je, že tento zákon robí jednoduché a rýchle povolovanie v prospech developerov, ale nerobí nič pre zlepšenie plánovania. Schváliť napríklad uzemný plán u nás v Ružinove, trvá desať a viac rokov, a to nie kvôli našej nečinnosti, ale nečinnosti štátnych úradov," uviedol. Ďalej poznámenáva že "drvivá väčšina meškaní v stavebných konaniach nie je u nás na stavebnom úrade, ale kvôli tomu, že potrebujete na schválenie 25 iných pečiatok od štátnych úradov".

Združenie miest a obcí prišlo s vlastným návrhom

Starosta Martin Chren, ako šéf expertného tímu Združení miest a obcí Slovenska prišiel preto s vlastným návrhom stavebného zákona. "Je to alternatíva voči tomu vládnemu návrhu, ktorá je omnoho jednoduchšia, omnoho lepšia, omnoho prijatelnejšia," poznamenal.

Chren je presvedčený, že aj keby, bol vládny návrh poslanca Holého prijatý, nebude platiť najbližíšch päť rokov aj v prípade schválenia. Z tohto dôvodu, apeluje na zmenu v súčasnom stavebnom zákone a na to, aby boli najväčšie nedostatky odstránené. Na to môže slúžiť práve nimi vypracovaná novela.

Miroslav Kollár rovnako apeluje ku zmene stavebného zákona. "Mám pocit, že zákon je starší ako ja a naozaj potrebuje zmenu," poznamenal. K návrhu Holého má rovnaký názor ako starosta Martin Chren. "Je v našom spoločnom záujme, dopracovať sa k takej zmene stavebného zákona, ktorá naozaj, skráti, stransparentní, zjednoduší celé to konanie ale návrh Štefana Holého k tomu vôbec nesmeruje," hovoril Kollár.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok