Dá sa schudnúť iba studenými sprchami, no vedci varujú pred zlyhaním srdca z podchladenia

TA3/bd
27.10.2021 18:00

Počuli ste už o tom, že prebytočný tuk môžete spáliť sprchovaním? Nie je to najlepší spôsob, ako zhodiť kilá. Triaška z vystavenia sa chladu – napríklad pri dlhej studenej sprche – vám môže pomôcť spáliť viac kalórií, ale vystavujete sa riziku podchladenia, ktoré môže byť smrteľné.

Dá sa schudnúť iba studenými sprchami, no vedci varujú pred zlyhaním srdca z podchladenia
FreePik

Teplota a spaľovanie kalórií

Myšlienka, že vystavenie sa chladu vám pomáha schudnúť, nie je nová, existuje už desaťročia. Jedna z prvých štúdií o tomto fenoméne bola publikovaná v roku 1985 v Journal of Applied Physiology. Autori skúmali spaľovanie kalórií aj tukov u mužov, ktorí sa 2 hodiny kúpali v studenej vode. Zistili, že chladivý kúpeľ skutočne podporuje spaľovanie tukov.

Vaše telo spaľuje viac kalórií, keď je chladno v snahe vytvoriť telesné teplo a udržať zdravú vnútornú teplotu. Keď vaša telesná teplota mierne klesne, vstúpite do fázy nazývanej termogenéza (bez triašky), počas ktorej zvyšujete spaľovanie kalórií. Keď sa vaša teplota zníži ešte viac, začnete sa triasť, aby ste vytvorili teplo, ktoré tiež spaľuje kalórie.

chlad FreePik

Studená sprcha na chudnutie

Studená sprcha vám teoreticky môže pomôcť schudnúť. Okrem toho, že zvyšujete spaľovanie kalórií, triaška spôsobuje hormonálne zmeny, ktoré spúšťajú produkciu hnedého tuku. Na rozdiel od normálneho tukového tkaniva, ktoré počas dňa nespáli veľa kalórií, hnedý tuk je metabolicky aktívny a spaľuje kalórie na výrobu tepla. 

Je to bežnejšie u štíhlych ľudí ako ľudí s nadváhou. Zvýšenie hladín hnedého tuku môže pomôcť pri kontrole hmotnosti zvýšením spaľovania kalórií počas dňa. Autori štúdie zistili, že triaška zvyšuje hladinu hormónu nazývaného irisín alebo hormón športu, ktorý spúšťa produkciu hnedého tuku podobným spôsobom ako cvičenie.

sprcha FreePik

Riziko chladu

Dlhé studené sprchy môžu byť veľmi nebezpečné, pretože vás vystavujú riziku podchladenia. Podchladenie sa objavuje už v priebehu niekoľkých minút vystavením sa ľadovej vode, takže dlhé a mrazivé sprchy môžu spôsobiť, že vaša telesná teplota klesne na nebezpečne nízku úroveň.

Podchladenie môže spomaliť vaše reflexy, spôsobiť svalovú slabosť a vyvolať únavu, čo môže zvýšiť riziko pádu do sprchy a zranenia. Keď telesná teplota stále klesá, hypotermia negatívne ovplyvňuje funkciu srdca a môže spôsobiť jeho smrteľné zlyhanie.

VAROVANIE: Nestojí za to riskovať vašu bezpečnosť len preto, aby ste spálili pár kalórií.

sprcha FreePik

Bezpečnejší spôsob chudnutia

Najlepším spôsobom, ako schudnúť, je stále ten staromódny spôsob, ktorým je menej jesť a viac sa hýbať. Zníženie teploty v miestnosti vám môže poskytnúť miernu výhodu pri chudnutí bez rizika zdĺhavých studených spŕch. Jednoduché zníženie termostatu výrazne zvýši vaše spaľovanie.

Témy: sprcha teplo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok