V Holandsku odsúdili utečenca. Mal pripravovať a financovať teroristické útoky v Iráne

TA3 TASR
27.10.2021 18:11

Za prípravu a financovanie teroristických útokov v Iráne odsúdil v stredu holandský súd 42-ročného iránskeho utečenca. Muž dostal štvorročný trest odňatia slobody,

holandsko vlajka 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Identitu odsúdeného holandské úrady v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov nezverejnili. Je však spájaný s Hnutím arabského boja za oslobodenie Ahvázu so sídlom v Dánsku a Holandsku.

Toto separatistické hnutie sa v priebehu uplynulých rokov prihlásilo k niekoľkým vraždám a útokom na energetickú infraštruktúru v Iráne. Usiluje sa o odtrhnutie provincie Chúzistán, ktorej hlavným mestom je Ahváz, od Iránu a vznik samostatného arabského štátu. Iránska vláda toto zoskupenie považuje za teroristickú organizáciu.

Podľa holandského súdu bol zmienený Iránec v kontakte so separatistami, ktorí plánovali atentáty na iránskych predstaviteľov či podpaľačské útoky na banky. Utečenec údajne ponúkol separatistom finančnú podporu a nabádal ich, aby z útokov vyhotovili videozáznamy.

Prokuratúra preňho žiadala šesťročný trest, súd sa však priklonil k nižšej sadzbe vzhľadom na to, že muža údajne v Iráne väznili a týrali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok