V Jemene pri náletoch zahynulo vyše sto povstalcov

TA3 TASR
27.10.2021 17:00

Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia podporujúca vládu v Jemene v stredu oznámila, že pri náletoch v okolí strategického jemenského mesta Márib prišlo o život ďalších 105 húsijských povstalcov.

jemen výbuch 1140p (SITA/AP)
SITA/AP)

Informovala o tom agentúra AFP. Počet obetí v radoch húsíjov, ktorí podľa koalície zahynuli od 11. októbra počas takmer každodenných náletov v oblasti Máribu, tak stúpol na viac než 1800. Iránom podporovaní húsijskí vzbúrenci sa len zriedkavo vyjadrujú k stratám a agentúra AFP upozornila, že počet obetí nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. 

Saudskou Arábiou vedená koalícia tvrdí, že v uplynulých týždňoch podnikla v okolí Máribu množstvo leteckých útokov. Vo februári tohto roku húsijskí vzbúrenci začali rozsiahlu ofenzívu s cieľom zmocniť sa Máribu a po období pokoja ju opätovne obnovili v septembri.

Konflikt v Jemene vypukol ešte v roku 2014, keď húsíovia obsadili metropolu Saná. Vojenská koalícia na čele so Saudskou Arábiou vstúpila do konfliktu na strane vládnych síl na jar 2015 a v lete 2016. Počas konfliktu zahynuli už desaťtisíce ľudí a milióny ďalších museli opustiť svoje domovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok