Automobilky na Slovensku zaočkovanosť zisťovať nesmú, prehľad majú len orientačný

TA3/hm
29.10.2021 12:00

Slovensko je považované za jednu z automobilových veľmocí. Výrobné závody tu majú nadnárodné korporácie Volkswagen, Peugeot, Kia aj Jaguar Land Rover. Ťahúne ekonomiky zamestnávajú vyše 177-tisíc ľudí. Ak by sa zatvorili, naša ekonomika by zostala paralyzovaná. Na to, či podporovali medzi zamestnancami očkovanie proti covidu, a či majú v zálohe krízový plán sme sa pýtali najväčších zástupcov priemyslu na Slovensku.

Volkswagen auto dielňa manufaktúra výroba 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Kontrola zo strany firiem, či je ich zamestnanec očkovaný proti ochoreniu Covid-19 alebo nie je, je ústavne možná. Podľa ministra práce Milana Krajniaka však nesmú z toho plynúť žiadne postihy a bude si to žiadať novelu Zákonníka práce. Zatiaľ však k zmene v tejto súvislosti nedošlo.

Zaočkovanosť zisťovali anonymne

Trnavská automobilka Stellantis zisťovala zaočkovanosť zamestnancov v anonymnom prieskume. Ako uviedol hovorca Peter Švec, orientačne rátajú s polovicou zaočkovaných zamestnancov. "Zisťovanie jednotlivcov nie je možné. Na anonymný prieskum odpovedalo 661 zamestnancov z toho bolo zaočkovaných 548." Vo fabrike organizovali očkovaciu kampaň trikrát. Raz v spolupráci so župou v trnavskom očkovacom centre, dvakrát v priestoroch automobilky. "Spolu sa vďaka tomu zaočkovalo 121 zamestnancov," uviedol Švec.

Kórejská automobilka KIA sídliaca v Tepličke nad Váhom takisto nemá k dispozícii presný počet zaočkovaných zamestancov. Ak by sa tretia vlna dotkla veľkého množstva zamestnancov, pripravených má viacero krízových plánov a riešení.

V spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom organizovali koncom septembra aj výjazd mobilnej vakcinačnej linky VakciZuzka, ktorá nedávno čelila útokom antivaxerov, priamo až do areálu automobilky. Dobrovoľne sa vtedy vo výrobnom závode nechalo zaočkovať 116 ľudí.

Očkovali aj rodiny zamestnancov

Ako jeden z prvých zamestnávateľov spustil očkovanie proti covidu Volkswagen. Zamestnanci si mohli nechať spolu s rodninnými príslušníkmi vpichnúť vakcínu priamo v areáli závodu v podnikovom zdravotnom stredisku. "Túto možnosť využilo vyše 450 ľudí. Mnohí ďalší sa nechali zaočkovať individuálne. Privítame, keď sa v rámci prevencie a ochrany zdravia nechajú zaočkovať aj ďalší kolegovia a kolegyne, a budú sa tak podieľať na zvyšovaní kolektívnej imunity," uviedla pre TA3 hovorkyňa Volkswagenu Lucia Makayová s tým, že automobilka zamestnancom aktuálne odporúča využiť verejne dostupné očkovacie miesta.

Volkswagen pripravil pracovníkom fabriky aj vlastnú informačnú kampaň v interných médiách, kde im odpovedali aj na otázky ohľadom priebehu očkovania. Závod takisto zamestnancom poskytol možnosť vybrať si termín a miesto očkovania. Ako uviedla Makayová, Volkswagen sa riadi platnými opatreniami, pričom vo viacerých prípadoch zavádza aj dodatočné preventívne opatrenia nad ich rámec.

"V areáli Kia Slovakia bola a je dlhodobo realizovaná kampaň na podporu očkovania, v podobe rôznych článkov napr. vo firemných printových médiách, odporúčaní, rozhovorov, videokampaní, letákov, veľkoplošných pútačov/banerov atď," opísal vedúci PR oddelenia Tomáš Potoček.

Okrem očkovacej kampane organizoval trnavský závod spolu s krajom aj testovanie na prítomnosť koronavírusu. "V spolupráci s VÚC sme zorganizovali PCR testovanie po celozávodnej letnej dovolenke a podporili sme to aj PCR testovaním priamo v automobilke," uviedol Švec a dodal, že ak zamestnanec vykazuje príznaky ochorenia, resp. je v tzv. sekundárnom kontakte, okamžite ho izolujú a priebežne vykonávajú interne antigénové testy. Trnavská automobilka poslednú vlnu epidémie zvládla, skonštatoval Švec. A preto sa podľa neho aj ďalej snaží predísť situácii, kedy by sa nákaza dotkla väčšieho množstva ľudí.

Aktualizované o vyjadrenie nitrianskeho závodu Jaguar Land Rover.   

Ako pre TA3 potvrdila manažérka pre firemné vzťahy Jaguar Land Rover Miroslava Remenárová, informácie o počte zaočkovaných zhromažďovať nemôžu, keďže to podľa platnej legislatívy nie je možné. Nitriansky závod však patril od začiatku pandémie k zamestnávateľom, ktorí podnikli viacero krokov na ochranu zdravia zamestnancov, ich rodín a okolia. "Boli sme medzi prvými, kto spustil hromadné testovanie priamo v závode a prispel aj takto k zvládnutiu náročnej situácie, akú Nitra a okolie zažívali na prelome rokov. Akonáhle bolo možné očkovanie, našich zamestnancov sme aktívne oslovovali, aby túto možnosť využili."

Automobilka vydáva týždenné noviny, ktorých súčasťou sú aj pravidelné správy o vývoji situácie. "Rovnako keď prichádza k zmene regulácie podľa Covid automatu, rozosielame podrobné informácie, najnovšie sa tak stalo minulý týždeň, keď výrobné technológie mali týždennú odstávku, aby naši zamestnanci mali aktuálne správy, keďže Nitra je od tohto týždňa v prísnejšom režime Covid automatu," uviedla Remenárová.

"V zhoršujúcej sa pandemickej situácii naprieč Slovenskom očakávame, či sa opäť zavedú opatrenia, ktoré boli účinné v druhej vlne pri hromadnej ochrane zdravia, a tou je možnosť zamestnávateľov kontrolovať pri vstupe na pracovisko negatívny výsledok testu alebo potvrdenie o očkovaní, keďže takéto pravidlo sa už uplatňuje napríklad pri vstupe do reštaurácií a podobne," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok