Zadržaného sudánskeho premiéra pustili domov, protesty v krajine však neutíchajú

TA3
27.10.2021 15:34

V Sudáne pokračujú protesty proti vojenskému prevratu a zvrhnutiu vlády. O život pri nich prišlo už minimálne sedem ľudí. Premiér Abdalláh Hamduk sa však už vrátil domov. O napätej situácii v krajine telefonoval s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

"Premiéra odprevadili späť k jeho domovu" v sudánskej metropole Chartúm a podnikli bezpečnostné opatrenia v okruhu okolo jeho rezidencie, uviedol zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Sudánske ministerstvo pre informácie v pondelok informovalo, že armáda Hamdoka zadržala spolu s civilnými predstaviteľmi prechodnej vlády po pondelkovom vojenskom prevrate, ktorého strojcom je generál Abdal Fattáh Burhán.

Burhán rozpustil Zvrchovanú radu Sudánu, ktorej bol predsedom a ktorá fungovala ako kolektívna hlava štátu, ako aj vládny kabinet. Zároveň vyhlásil výnimočný stav a oznámil vytvorenie "kompetentnej" vlády.

Generál uistil medzinárodné spoločenstvo, že jeho nová vláda dodrží sľub o transformácii na civilnú vládu. Generál v utorok oznámil, že zosadený premiér Hamdok sa nachádza u neho doma, je v poriadku a po skončení krízy sa vráti domov, pripomína AFP.

Udalosti v tejto africkej krajine vyvolali pobúrenie medzinárodného spoločenstva vrátane OSN, EÚ, USA, Ligy arabských štátov a Africkej únie. Európska únia pohrozila v utorok pozastavením finančnej podpory Sudánu, ak armáda, ktorá tam uskutočnila vojenský prevrat, okamžite nevráti k moci civilnú vládu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok