Novým premiérom nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa stal Hendrik Wüst

TA3 TASR
27.10.2021 15:18

Novým premiérom nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa v stredu stal Hendrik Wüst. V tejto funkcii nahradil šéfa nemeckej Kresťanskodemokratickej únie Armina Lascheta, ktorý oficiálne odstúpil v pondelok.

Novým premiérom nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa stal Hendrik Wüst
TASR/AP

Informovala o tom agentúra DPA. Za 46-ročného Wüsta, doterajšieho ministra dopravy v Severnom Porýní-Vestfálsku, hlasovalo v krajinskom sneme pozostávajúcom z 199 poslancov všetkých 100 členov koalície Kresťanskodemokratickej únie a Slobodnej demokratickej strany, ktorá disponuje tesnou väčšinou jedného hlasu.

Wüst má viesť Kresťanskodemokratickú úniu ako hlavný kandidát do krajinských volieb, ktoré sa budú konať v máji 2022. Právnik Wüst je členom krajinského snemu od roku 2005, v rokoch 2006 – 2010 pôsobil ako generálny tajomník Kresťanskodemokratickej únie  v Severnom Porýní-Vestfálsku a v roku 2017 sa stal šéfom tamojšieho rezortu dopravy.

Hendrik Wüst sa už v sobotu stal i novým predsedom Kresťanskodemokratickej únie v tejto západonemeckej spolkovej krajine a Lascheta tak nahradil i na tomto poste. Armin Laschet už pred nemeckými parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 26. septembra, oznámil, že bez ohľadu na výsledok odíde z obidvoch funkcií v Severnom Porýní-Vestfálsku. Laschet je od utorňajšieho ustanovujúceho zasadnutia Spolkového snemu (Bundestag) poslancom v Berlíne. Z ústavy v Severného Porýnia-Vestfálska vyplýva, že člen krajinskej vlády nesmie byť zároveň i poslancom Spolkového snemu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok