Začnite s tréningom čuchu čo najskôr po vyliečení z covidu

TA3/bd
27.10.2021 09:00

Medzi všetkými príznakmi covidu, ktoré poznáme zaraďujeme aj stratu čuchu a chuti. Ako môže byť vírus zodpovedný za to, že vaša káva teraz chutí ako neumytý hrniec? Alebo vaše telové mlieko s mätou teraz vôbec necítite?

Začnite s tréningom čuchu čo najskôr po vyliečení z covidu
FreePik

K strate čuchu môže dôjsť pri nehode, silnom zápale, okrem iného aj v dôsledku nosových alergií a respiračných vírusových ochorení, ako je aj covid. Zápal obklopujúci tkanivá v nosovej dutine môže totiž narušiť funkciu nervov, čo tiež ovplyvňuje vašu schopnosť cítiť.

Čuch je neoddeliteľnou súčasťou našej kvality života. Až 90 percent chuti, ktorú zaznamenáme z jedla, závisí od schopnosti cítiť ho. Aj obyčajné stolovanie s priateľmi a rodinou je neoddeliteľnou súčasťou nášho života a jedným zo spôsobov, ako udržiavame úzke spojenie s ľuďmi, ktorých milujeme. Strata čuchu preto môže mať následky aj na duševné zdravie.

cuch FreePik

Ak ste ochoreli na covid nedávno, alebo už pred časom a stratili ste chuť a vôňu, kedy sa vám zase vráti? Asi 75 percent ľudí je schopných spontánne obnoviť čuch už mesiac po počiatočnej strate. Štvrtina ľudí také šťastie nemá. Môžete si ale pomôcť tzv. tréningom čuchu, ktorý pomáha pri regenerácii nervov v nosovom systéme. Odporúča sa začať tento proces hneď, ako stratíte čuch. 

vona cuch FreePik

1. Dýchajte esenciálne oleje

Zožeňte si esenciálne oleje: ružu, citrón, eukalyptus a klinček. Všetky štyri patria do rôznych kategóriách vôní, čo znamená, že budú stimulovať rôzne typy čuchových neurónov vo vašom nose. Nezáleží na značke alebo cene. Všetko, čo potrebujete, je esenciálny olej, ktorý má poriadnu vôňu.

2. Otvorte si pod nosom voňavku

Všetko, čo musíte urobiť je otvoriť si flakón a dať si ho pod nos. Existuje mnoho návodov, ktoré vám odporučia umiestniť vôňu na vatový tampón alebo vonný prúžok, ale to nie je potrebné. Vaše nervy budú alebo nebudú schopné zachytiť arómu.

vona cuch FreePik

3. Pravidelne cvičte

Zamerajte sa na cvičenie čuchu dvakrát denne (aj keď častejšie môže pomôcť zvýšiť vaše šance na úspech).

4. Uvoľnite sa a buďte trpezliví

Bude to možno frustrujúce, keď ani po týždni ani dvoch nebudete stále nič cítiť. Je to ale normálne. Tento proces obnovy trvá aj šesť mesiacov. Len sa nevzdávajte, aj keď na začiatku neuvidíte zlepšenie.

5. Výplach nosa a doplnky výživy

Lekári odporúčajú steroidný výplach nosa, ktorý je neškodný a má veľmi dobré výsledky. Ďalšou možnosťou je užívať doplnok omega-3 spolu s tréningom čuchu.

Témy: COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok