Ako sa postarať o jesenný šafrán

Ako sa postarať o jesenný šafrán Foto: Pixabay

Kvet, ktorý pripomína hviezdu a kvitne začiatku jesene. Ak hľadáte tipy, ako sa postarať o jesenný šafrán, aby rozkvitol do spomínaného tvaru hviezdy, ste na správnom mieste.

Šafrán je rastlina, ktorá má zaujímavý vzhľad. Ak by ste ho chceli pestovať vo svojej záhrade, potom by ste mali vedieť, ako docieliť, aby vám na jeseň rozkvitol. Ako sa postarať o jesenný šafrán? Viac sa dočítate v nasledujúcom článku.

Šafrán alias „nahé dámy“

„Je toho ako šafránu.“ Táto známa, metaforická veta hovorí o tom, že niečoho, čo je cenné, je veľmi málo. Šafrán je veľmi vzácna rastlina a nie každý záhradkár ju pestuje. Jesenný šafrán z latinského názvu: „crocus sativus“, debutuje na začiatku jesene. Má tmavozelené lístie, ktoré je dlhé približne 10 palcov a objavuje sa už na jar, neskôr zožltne a v lete listy pomrú, zatiaľ čo rastlina spí. Kvety šafránu sa objavia zo zeme až na jeseň bez lístia. Jedno z pomenovaní šafránu sú „nahé dámy“, pretože šafránové kvety sú bez lístia. Doba výsadby je najlepšia v polovici až neskorom lete, aby mohol na jeseň rozkvitnúť do tvaru hviezdy. Kvety šafránu môžu mať odtieň ružovej, bielej, žltej či fialovej farby.

ako sa postarať o jesenný šafrán
Zdroj foto: Pixabay

Čo potrebuje jesenný šafrán, aby rozkvitol

 Vlhkosť a voda

Táto rastlina nemá príliš veľké problémy so škodcami alebo s nejakými vážnejšími ochoreniami. Dokonca aj vysoká zver či králiky sa im vyhýbajú a nemajú tento kvet vo veľkej obľube. Šafrán potrebuje počas leta iba malé množstvo vlhkosti na to, aby sa spustil rast koreňov. Ak je pôda príliš vlhká, môže to viesť uhynutiu rastliny. Naopak, príliš suchá pôda ho môže vysušiť. Rastline postačí voda raz týždenne počas vegetačného obdobia a v období, keď sa objavia kvety. Zavlažovanie znížte iba v čase, keď opadnú listy.

Hnojivo a svetlo

Jesenný šafrán potrebuje počas listovej fázy najmenej pol dňa slnečného žiarenia. Keďže sa to deje na jar, môžete rastlinu vysadiť aj pod stromami. Rastlina si nevyžaduje žiadne ďalšie hnojivo, ak ju vysadíte na správne miesto.

Kyslá pôda: Ako upraviť pH vašej zeme?

 Pôda

Jesennému šafránu sa bude dobre dariť v piesočnatej hline alebo v skalnatej pôde. Šafrán dokáže zvládnuť mierne kyslé až mierne alkalické pH pôdy a kľúčovým faktorom pri sadení šafránu do pôdy je drenáž vody.