Kauza motákov pokračuje. Svedkom na súde je aj bývalý Kočnerov advokát

TA3 TASR
27.10.2021 06:55

Pokračuje proces s Marianom Kočnerom v kauze motákov. Na pojednávaní je naplánovaný výsluch jedného svedka. Nie je vylúčený ani prípadný výsluch-výpoveď obžalovaného Mariana Kočnera.

Z výpovede vylúčili verejnosť

Advokát Andrej Šabík, ktorý v minulosti zastupoval podnikateľa Mariana Kočnera, vypovedá ako svedok pred Okresným súdom Bratislava 1, ktorý pojednáva kauzu motákov. "Som viazaný advokátskou mlčanlivosťou. Vypovedať budem. Žiadam však, aby bola počas mojej výpovede vylúčená verejnosť. Obžalovaný Marian K. je mojím klientom," uviedol.

Predseda senátu na vylúčenie verejnosti uviedol, že nie sú zatiaľ nato zákonné dôvody. Ak však bude odpovedať na otázky, na ktoré je viazaný mlčanlivosťou, verejnosť bude vylúčená. "V predmetnej trestnej veci mám informácie z prípravného konania. Nikdy nebolo predmetom našich stretnutí s Petrom Tóthom preberanie a odovzdávanie nejakých dokumentov. So svedkom Tóthom som sa stretol štyri-päť ráz v živote. Do prelomu mesiacov júl-august 2018 som Tótha nepoznal a nestretol," uviedol svedok.

Šabík sa dopustil disciplinárneho previnenia

Šabík mal prebrať motáky od Mariana Kočnera, keď ho navštevoval vo väzbe v Bratislave a odovzdávať ich ďalej. V júni Slovenská advokátska komora rozhodla, že Šabík sa dopustil disciplinárneho previnenia v súvislosti s tým, že prevzal od klienta neznámy predmet. SAK, však odmietla, že by šlo o motáky, ale advokát mal od svojho klienta prevziať neznámy predmet. Zato mu bolo uložené pozastavenie výkonu advokácie na obdobie jedného roka s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní jedného roka.

Komora poukázala aj na to, že skutok tzv. vynášania motákov je predmetom samostatného konania. "Táto vec je v začiatku konania," priznal v stredu Šabík. OS Bratislava I v júni rozhodol, že sa bude obžaloba voči Marianovi Kočnerovi v tejto kauze posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu.

Okresný súd Bratislava I odročil pojednávanie v kauze motákov na 2. decembra. Na odročené pojednávania si majú procesné strany pripraviť záverečné reči. Súd by na odročenom pojednávaní ukončí oboznamovanie s listinnými dôkazmi a očakáva sa aj verdikt.

Šabík odmietol, že by mal prebrať motáky od Kočnera, keď ho navštevoval vo väzbe a odovzdávať ich ďalej bývalému príslušníkov Slovenskej informačnej služby Petrovi Tóthovi. Počas pojednávania prečítal prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne aj výpoveď z prípravného konania ďalšieho bývalého príslušníka SIS Romana Osuského. Vypovedal aj obžalovaný Marian Kočner.

"Šabík už len tým, že spolupracuje s tímom obhajcov obžalovaného, bolo jasné, že nemôže vypovedať nejakým iným spôsobom, ale v podstate neodchýlil sa nejako od svojej výpovede z prípravného konania," reagoval prokurátor KP v Trenčíne Ronald Kutiš. Kočner podľa neho pripustil možnosť, že motáky písal a počas stredajšej výpovede nepovedal fakticky nič nové.

Marian Kočner mal posielať z väzby motáky cez exsiskára Petra Tótha. Exsiskár to uviedol na Špecializovanom trestnom súde vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Motáky odovzdal orgánom činným v trestnom konaní na jeseň 2018. Cez takúto korešpondenciu sa mal snažiť Marian Kočner ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze zmeniek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok