Pandémia koronavírusu sa ešte zďaleka nekončí, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia

TA3 TASR
26.10.2021 20:18

Kríza v súvislosti s ochorením Covid-19 sa ešte zďaleka nekončí, upozornil v utorok krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorý zároveň vyzval na výskum vakcín novej generácie v záujme dlhodobej kontroly pandémie.

WHO logo Svetová zdravotnícka organizácia
SITA/AP

Informovala o tom agentúra AFP. Devätnásťčlenný krízový výbor WHO sa schádza každé tri mesiace, aby diskutoval o pandémii koronavírusu a vydával odporúčania. 

"Kým sa prostredníctvom zvýšeného príjmu vakcín a liečby dosiahol pokrok, analýza súčasnej situácie a modely predpovedí naznačujú, že pandémia ešte zďaleka nekončí," uviedla WHO po utorkovej štvorhodinovej virtuálnej schôdzke.

Výbor WHO zároveň vyzval na ďalší výskum opakovane použiteľných rúšok a respirátorov, vakcín novej generácie, diagnostiky a liečby "v záujme dlhodobej kontroly pandémie", píše AFP.

"Používanie rúšok, fyzický odstup, hygiena rúk a lepšie vetranie vnútorných priestorov zostávajú kľúčové v súvislosti s redukciou šírenia vírusu SARS-CoV-2," uvádza sa vo vyhlásení.  

Pretrvávajúca pandémia podľa výboru ďalej komplikuje humanitárne krízy, masovú migráciu i ďalšie krízy, preto by mali jednotlivé štáty prehodnotiť svoju pripravenosť a plány odozvy, cituje zo stanoviska AFP.

WHO zároveň vyjadrila obavy ohľadom problémov Afriky pri boji proti pandémii vrátane prístupu k vakcínam, testom a liečbe, ako aj zhromažďovania a analýzy údajov na monitorovanie vývoja pandémie.

Organizácia súčasne vyzvala krajiny, aby uznali všetky vakcíny, ktoré WHO schválila na núdzové použitie.Výbor Svetovej zdravotníckej organizácie 30. januára minulého roka prvýkrát vyhlásil v súvislosti s vírusom SARS-CoV-2 "stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu" (PHEIC), čo je najvyšší stav ohrozenia, aký môže WHO vyhlásiť, pripomína AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok