Niektoré Slovenky už za interrupciami cestujú. V čom je nebezpečný Záborskej návrh?

TA3
27.10.2021 07:00

Novela interrupčného zákona zatiaľ nie je schválená, ale už dnes sú na Slovensku mnohé oblasti, kde sú legálne interrupcie reálne nedostupné. O tom, ako by mali vyzerať riešenia, ktoré môžu ženám reálne pomôcť, keď sa dostanú do zložitej životnej situácie, sme hovorili s politologičkou a členkou Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť Adrianou Mesochoritisovou.

Záborská ide salámovou metódou. Je to nebezpečnejšie, než snaha o priamy zákaz interrupcií
TASR/František Iván

Problémová čakacia lehota

Za prvý problém označila politologička predĺženie povinnej čakacej lehoty. "Už dnes máme na Slovensku veľmi problémovú 48-hodinovú čakaciu lehotu, keď ženy musia pred zákrokom čakať," povedala Mesochoritisová s tým, že Svetová zdravotnícka organizácia ako aj lekárky a lekári považujú lehotu za medicínsky neopodstatnenú. 

Novela Anny Záborskej sa lehotu snaží predĺžiť až na 96 hodín a aj keby to bolo 72 hodín, je to podľa Mesochoritisovej problém. Táto lehota sa pritom nevzťahuje len na interrupcie na žiadosť, ale aj na tie zo zdravotných dôvodov. "Jediná výnimka je tam v bezprostrednom ohrození zdravia alebo života žien, ale z lekárskej praxe, keď hovoríme s gynekológmi a gynekologičkami, nevedia, čo je to bezprostredné ohrozenie," podotkla.

Veľkým problémom Záborskej novely je, že vytvára právnu neistotu. "My by sme mali tvoriť také legislatívne normy, ktoré sú jasné," vysvetľuje politologička. "Keď sa opýtate gynekológov a gynekologičiek, čo to znamená, to bezprostredné ohrozenie, tak každý si pod tým predstavil niečo iné. A my predsa nemôžeme v praxi fungovať tak, že si každý predstaví niečo iné," kritizuje. 

 

Salámová metóda

Podľa Mesochoritisovej sa ľahko môže stať, že novela ohrozí zdravie a životy žien. Upozornila, že napríklad v Severnom Macedónsku trojdňovú čakaciu lehotu na umelé prerušenie tehotenstva zrušili po prípadoch žien s ťažkými diagnózami či s mŕtvym plodom.

Situácia na Slovensku je podľa politologičky nebezpečná v tom, že predkladatelia a predkladateľky sa nesnažia o priamy zákaz interrupcií, ale postupujú "salámovou metódou". V praxi tak dosiahnu, že keď sa nazbierajú všetky prekážky, tak sa ženy legálne k bezpečným interrupciám nedostanú. "Prípadne to prehĺbi sociálne rozdiely, pretože ženy, ktoré sú bohatšie, pôjdu na zákrok do zahraničia," vysvetlila s tým, že interrupčnej turistike už dochádza aj medzi Slovenkami.

Problém je pritom už v samotnej informovanosti. Ako ukázal prieskum, na Slovensku nemáme ani len dostupný zoznam, kde by ženy mohli vyhľadať informácie, ktoré nemocnice poskytujú a ktoré neposkytujú interrupcie. "Dostupnosť tých informácií je strašne nízka," kritizuje politologička.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok