Vo východnej Európe sa koronavírus šíri rýchlo. Môže za to nízka miera zaočkovanosti

TA3 TASR
26.10.2021 15:41

Nízka miera zaočkovanosti umožnila rýchle šírenie koronavírusu vo východnej Európe. Ukrajina a Bulharsko hlásili v utorok rekordný denný počet obetí. Podobne zle je na tom aj Rusko, ktoré za uplynulých 24 hodín tiež zaznamenalo nárast počtu obetí.

Jedna z najväčších britských nemocníc ruší operácie, plnia ju covid pacienti
TASR/AP

Ruské úrady v utorok oznámili, že Covid-19 si za uplynulých 24 hodín vyžiadal ďalších 1.106 úmrtí, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkový počet obetí v Ruskej federácii je podľa AP najvyšší zo všetkých európskych krajín. 

Oficiálne čísla hovoria o tom, že ochoreniu podľahlo 232.775 osôb. Rusko navyše zaregistrovalo ďalších 36.446 nových prípadov. Informovala o tom agentúra AP. 

AP pripomenula, že na susednej Ukrajine je miera zaočkovanosti ešte nižšia ako v Rusku, ktoré bolo prvou krajinou na svete, ktorá schválila používanie vakcíny.

Ukrajina hlási iba 16-percentnú zaočkovanosť zo 41 miliónov obyvateľov krajiny. Nové potvrdené prípady aj úmrtia sa za uplynulý týždeň zvýšili a ukrajinské ministerstvo zdravotníctva v utorok oznámilo rekordných 734 úmrtí za 24 hodín.

V miere zaočkovanosti je na tom zo štátov Európskej únie najhoršie Bulharsko, pripomína AP. Z oficiálnych štatistík vyplýva, že plne zaočkovaná je len štvrtina populácie. Úrady v Sofii hlásili 5863 nových potvrdených prípadov a 243 úmrtí - ide o najvyššie čísla od začiatku pandémie. Tamojší zdravotnícky personál sa podľa AP obáva, že aktuálna vlna pandémie môže "prevalcovať slabý systém" zdravotnej starostlivosti v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok