Oslavy poľského štátneho sviatku sa skončili bojmi v uliciach

TASR
11.11.2012 18:10

Poriadková polícia v poľskom hlavnom meste Varšava použila obušky pri pokuse rozohnať dav pravicových extrémistov, ktorí do nej hádzali petardy a kusy betónu.

Oslavy poľského štátneho sviatku sa skončili bojmi v uliciach
SITA

Násilie prepuklo na začiatku pochodu pri príležitosti poľského štátneho sviatku Deň nezávislosti, ktorý bol v minulosti často urýchľovačom potýčok medzi súperiacimi extrémistickými skupinami.
Krajne pravicoví protestujúci sa pripravovali na začiatok svojho pochodu v centre Varšavy, keď vtom niektorí z nich hodili petardy a projektily do polície vybavenej na boj s výtržníkmi, ktorá uzatvorila kordónmi celé okolie.

Polícia reagovala bitkou protestujúcich, pričom použila obušky, a donútila ich rozptýliť sa do bočných uličiek. Niektorí demonštranti vytrhli kusy betónu z rozostavanej budovy a hádzali ich do policajtov.
Poľská polícia použila megafóny na varovanie protestujúcich, že stiahne aj po gumových projektiloch a vodných delách. Fotograf tlačovej agentúru Reuters uviedol, že vzduch sa naplnil štipľavým dymom, hoci nebolo jasné, či bol použitý slzotvorný plyn.
Vlani počas tohto štátneho sviatku podpálili krajne pravicoví demonštranti televízny voz a viedli zúrivé bitky s políciou, ktorá sa im snažila zabrániť v útoku na protidemonštráciu ľavicových radikálov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok