Internetom kolujú fotky prázdnych políc, britské obchody ich prekrývajú fotkami

TA3/hm
27.10.2021 06:00

Sociálnymi sieťami britských užívateľov kolujú fotografie prázdnych regálov v supermarketoch, ktoré obchodníci zakrývajú fotografiami. Namiesto reálnych potravín, tak zákazníci natrafili len na obrázky mrkvy či špargle.

Internetom kolujú fotky prázdnych políc v supermarketoch, britské obchody ich prekrývajú fotkami
TASR/AP (ilustračné)

Z obrázkov sa nenajedia

Nafotená mrkva, šalát, hrozno či špargľa. Ako uviedol český portál idnes.cz, stav v britských supermarketoch by sa dal v posledných týždňoch nazvať "potemkinovskými regálmi". Na zákazníkov svietia z políc fotografie navodzujúce dojem, že tovaru je dostatok. Ako je však zrejmé z príspevkov, ktoré zdieľali užívatelia Twitteru, police pod snímkami zeleniny zrovna vo švíkov nepraskali.

"Som rád, že špargľa dorastá v Británii do takejto veľkosti. Som si istý, že to bude našou klímou," uviedol v príspevku k fotografiám zeleniny jeden z Britov.

Veľká Británia po koronavírusovej pandémii, svetových logistických problémoch a odchode z Európskej únie čelila problémom s dodávkami pohonných hmôt a s nedostatkom pracovnej sily. Výsledkom sú podľa českého webu aj prázdne regály v supermarketoch, potraviny hnijúce na poliach a čoraz väčšie množstvo voľných pracovných miest v obchodoch a reštauráciách.

Hovorca spoločnosti Tesco pre denník Metro uviedol, že obrázky čerstvých potravín používajú iba vo veľkých pobočkách v prípade, že je na predajni nadbytočný priestor. Dostupnosť potravín je podľa zástupcov obchodného reťazca dobrá.

Do bitúnkov chcú najímať väzňov

Problém má aj britský mäsiarenský priemysel, ktorý v septembri varoval pred problémami na bitúnkoch v dôsledku nedostatku oxidu uhličitého. Plyn je vo výrobnom procese nenahraditeľný a potrebný je aj na vákuové balenie mäsa. Mäsiari už dokonca požiadali vládu, aby im pre chýbajúcich pracovníkov dovolila najímať väzňov.

Ako upozornila agentúry Bloomberg, podobné prípady sa vyskytujú aj inde vo svete. V Spojených štátoch amerických pre výpadky v zásobovaní chýba každú chvíľu niečo iné a Američania tak nakupujú to, čo v obchodoch momentálne je. Problém so zásobami mlieka evidovali v americkom Denveri, Chicagu zase chýbalo trvanlivé jedlo v plechovkách.

Šéf potravinovej malooobchodnej spoločnosti Albertsons Companies Vivek Sankaran zhrnul, že nikdy by si nemyslel, že v roku 2021 budú musieť riešiť takýto problém. "Každý deň v obchodoch narazíte na niečo, čo práve došlo, a to naprieč sortimentom," uviedol Sankaran, ktorého web citoval s tým, že potravín je dosť, no stačí menší problém a dodávky sa zastavia. Napríklad v Denveri spôsobila výpadok v zásobovaní mlieka porucha na výrobnej linke mliekarne.

Riaditeľka stravovania v organizácii Denver Public Schools zase uviedla, že s nedostatkom najrôznejšieho tovaru bojujú odvtedy, čo sa začal školský rok a zatiaľ to nemá konca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok