Maďarsko otvorilo diaľnicu od Miškovca po slovenské hranice. Košice vítajú spojenie s Bratislavou

TA3 TASR
26.10.2021 14:13

Na východe Maďarska otvorili v utorok úsek diaľnice M30, spájajúcu Miškovec s maďarsko-slovenským hraničným priechodom v Tornyosnémeti.

diaľnica premávka svetlá ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Generálny riaditeľ investora Národnej spoločnosti pre rozvoj investícií Róbert Attila na slávnostnom odovzdaní 56,8 kilometra dlhého diaľničného úseku pripomenul, že ide o súčasť prepojenia 3300 kilometrov dlhého úseku diaľnic, spájajúcich Baltické more s Rumunskom a dopravného koridoru Via Carpatia pokračujúceho až do Grécka.

Diaľnica M30, ktorú pretína 13 mostov, šesť cestných uzlov, tri odpočívadlá  a niekoľko viaduktov pre zver, bola podľa jeho slov vybudovaná v troch etapách. Na slávnostnom odovzdaní pri Tornyosnémeti sa zúčastnil aj maďarský premiér Viktor Orbán. "Bez realizovania myšlienky stredoeurópskej jednoty nie je možné dosiahnuť rozvoj maďarského vidieka," povedal.

Základný kameň diaľnice M30, maďarského úseku diaľnice spájajúcej Miškovec s Košicami, položili 12. marca 2018 pri východomaďarskej obci Sajópálfala. Diaľnica spojí obec Tornyosnémeti na maďarsko-slovenských hraniciach v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe s diaľnicou M3 pri Miškovci. Slovenský úsek medzi Košicami a štátnymi hranicami je už vybudovaný.

Na financovaní projektu v hodnote 179,3 miliardy forintov (518,1 milióna eur) sa podieľa aj Európska únia. Diaľnica je súčasťou projektu Via Carpatia, ktorý prijali Poľsko, Litva a Slovensko.

Východniarom skráti cestu do Bratislavy

Prepojenie Košíc a Bratislavy diaľnicou cez maďarský Miškovec podľa primátora Košíc Jaroslava Polačeka mnohým východniarom výrazne skráti cestu do hlavného mesta Slovenska. Ako magistrát uvádza na svojej webovej stránke, očakáva aj skorý začiatok výstavby juhovýchodného obchvatu mesta.

Podľa Polačeka sa s pomocou maďarskej vlády podarilo splniť to, čo sľubovali viacerí bývalí slovenskí premiéri. „Nemáme síce rok 2010, ako to bolo v pôvodných plánoch našich politikov, no ďakujem našim južným susedom, že sa im podarilo Košice s Bratislavou prepojiť diaľnicou cez Miškovec,“ povedal s tým, že Košice spája prakticky s celým diaľničným systémom v západnej a južnej Európe. Magistrát pripomína, že dokončený úsek sa od hraničného priechodu v Milhosti plynule napája na rýchlocestu R4 až do košickej mestskej časti Šebastovce.

Ako ďalej uviedol, onedlho by sa malo začať aj s nadväzujúcou výstavbou ďalšieho úseku rýchlocesty R2. Pôjde o jednu z častí juhovýchodného obchvatu Košíc od Hanisky, respektíve Šebastoviec do Košických Olšian. Z eurofondov je na ňu určených 165 miliónov eur. Po jej dobudovaní by mali motoristi v roku 2025 vedieť využiť diaľnicu D1 Bidovce – Budimír a ďalej až k Ružomberku, kde sa má v tom čase stavať posledný chýbajúci úsek tejto najdôležitejšej dopravnej tepny na Slovensku od Bratislavy do Košíc.

„Verím, že najneskôr za štyri roky sa výrazne odľahčí aj doprava v celom meste, keďže tisíce tranzitujúcich osobných a nákladných áut sa po dostavbe tohto úseku úplne vyhnú Košiciam,“ povedal Polaček s tým, že obmedzením emisií sa zlepší životné prostredie a skvalitní sa aj život obyvateľov vo viacerých mestských častiach. Takisto sa podľa neho zvýši rýchlosť, bezpečnosť premávky a verí, že sa zároveň zníži nehodovosť najmä pri Moste VSS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok