Cintorín rizikom nie je, oslavy áno. Aký vývoj odborníci predpovedajú po Dušičkách?

TA3/hm
28.10.2021 13:07

Epidemická situácia po "Dušičkách" bude závisieť od našej zodpovednosti. Samotná návšteva cintorínov nepredstavuje také riziko ako oslavy, stretnutia a cestovanie za rodinou. Aký vývoj pandémie predpovedajú odborníci po Dušičkách? Odporúčajú na cintorín respirátor alebo rúška? Pýtali sme sa matematika Richarda Kollára, ministra Vladimíra Lengvarského a Úradu verejného zdravotníctva.

Cintorín rizikom nie je, oslavy áno. Aký vývoj odborníci predpovedajú po Dušičkách?
TASR/Roman Hanc

Matematik a dátový analytik Richard Kollár

Útoky na vedcov, lekárov a odborníkov odsúdila aj iniciatíva Veda pomáha TASR/Pavel Neubauer

Ako sa Kollár pre TA3 vyjadril, po Dušičkách očakáva ďalší systematický rast, tak ako v okolitých krajinách. "Vzhľadom na povahu šírenia delta variantu koronavírusu očakávam, že vrchol vlny nastane, až keď sa vo veľkej miere vyčerpá skupina obyvateľstva, ktorá doteraz nebola imunizovaná (zaočkovaná alebo s prekonaným dostatočne silným ochorením na Covid)," uviedol s tým, že podľa jeho odhadu takáto situácia nenastane skôr ako koncom novembra. Upozornil aj na potrebu očkovania u starších, ktorí sa očkovali začiatkom roku 2021. V tomto čase im totiž slabne pod potrebnú úroveň prítomnosť protilátok. Ak sa podľa neho aj táto skupina dostatočne rýchlo nepreočkuje treťou dávkou, bude patriť medzi ohrozených.

Efektívny by bol len lockdown

Návštevy cintorínov sa podľa jeho slov na koronačíslach neodrazia. "Nie, toto je zanedbateľné. V čase, keď takmer celá populácia chodí denne do školy, či do práce, keď sú ešte otvorené mnohé služby, návšteva cintorínov v exteriéroch predstavuje takmer zanedbateľné riziko." Varoval, že väčším rizikom sú spoločenské aktivity ako návštevy rodín, či vyššia miera cestovania. Samotná návšteva cintorína nie je podľa neho rizikovou.

Kollár si nemyslí, že by počas "Dušičiek" mali platiť prísnejšie opatrenia. "Efektívnym by bol len dobre kontrolovateľný lockdown a ten už nie je v súčasnom spoločenskom stave pri už viac ako dvojtretinovej imunizácii obyvateľstva prijateľným riešením," uviedol a dodal, že COVID automat nastavuje opatrenia počas sviatkov lokálne. "Aj keď v ňom viacero vecí nemusí dávať úplne význam, v čase väčšieho pohybu obyvateľstva tak potláča lokálne šírenia v oblastiach, kde je situácia najhoršia."

Rúška a respirátory by nekontroloval

Kontrolu nosenia respirátorov na pietnych miestach nepovažuje za potrebnú. "Absolútne nepovažujem za potrebné používať rúška alebo respirátory v exteriéroch mimo situácií, kedy sú osoby veľmi blizko seba," myslí si matematik. Ako uviedol, na cintorínoch sú medzi jednotlivými skupinami ľudí zachované potrebné rozstupy. Takéto opatrenie by aj on sám vnímal negatívne. "Psychické zdravie je tiež zdravím," pripomenul.

Návštevníkom cintorínov odporúča, aby sa vyhýbali davom a v žiadnom prípade neorganizovali rodinné oslavy. "Myslite počas sviatkov na druhých, prípadne na úplne iné veci, ako je pandémia. Podporujte našich lekárov a zdravotníkov či zamestnancov v sociálnych službách, potrebujú to," dodal Kollár.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský

Zasadnutie ústredného krízového štábu TA3 / David Duducz

Ako uviedol minister zdravotníctva, podľa výpočtov analytického tímu, očakáva na konci októbra v priemere 3500 pozitívne testovaných. "Ďalší vývoj bude závisieť aj od toho, ako budú ľudia dodržiavať opatrenia a ako budeme zodpovední. Prosím verejnosť, aby opatrenia nepodceňovala, a v súlade s výzvou Konzília odborníkov, aby zodpovedne pristupovala k ochrane svojho zdravia a zdravia svojich blízkych," vyzval ľudí.

Nezabúdať na hygienu rúk

Lengvarský pripomenul aj 5 odporúčaní konzília odborníkov. Verejnosť by si mala počas predĺženého víkendu nájsť čas na pobyt v prírode a zostať v kruhu najbližšej rodiny, prípadne blízkych. Odporúča, aby ľudia do čierneho a bordového okresu cestovali len v nevyhnutných prípadoch. "V prípade, že cestovať musia, aby preferovali individuálnu dopravu a dodržiavali základné preventívne opatrenia - nosenie rúška alebo respirátora, zachovanie si odstupu od ľudí mimo blízkych a dodržiavanie hygieny rúk," uviedol minister.

Stretnutia so širšou rodinou a s priateľmi odporúča odložiť na obdobie s priaznivejšou epidemiologickou situáciou. "Zvlášť rizikové sú stretnutia s osobami, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia Covid-19, a to najmä ak nie sú zaočkované. Sú to starší ľudia, ľudia s chronickými ochoreniami a ľudia s oslabenou imunitou," hovorí minister.

Ďalej odporúča vyhýbať sa aj miestam s vysokou koncentráciou ľudí - nákupným centrám, prostriedkom hromadnej dopravy, hromadným podujatiam a stretnutiam vrátane návštevy hrobov počas soboty a nedele, kde sa z dôvodu očakávaného náporu zvyšuje riziko nakazenia.

Úrad verejného zdravotníctva

Zasadnutie ústredného krízového štábu TA3 / David Duducz

Mikasov úrad odporúča odložiť počas sviatkov stretnutia so širšou rodinou a priateľmi, najmä v okresoch s nepriaznivou epidemiologickou situáciou. "V prípade nevyhnutnej návštevy širšej rodiny zvážte, či je nevyhnutný blízky kontakt so staršími osobami a osobami, u ktorých by prípadné ochorenie Covid-19 mohlo viesť k ťažkému priebehu," vyzýva a pripomína najdôležitejšie odporúčania konzília odborníkov.

Cintoríny navštívte ešte pred sviatkami

Vývoj epidemiologickej situácie bude po 1. novembri podľa ÚVZ závisieť od toho, ako sa budú správať ľudia počas nadchádzajúcich dní. "Chápeme, že ľudia cítia potrebu osobne navštíviť miesta odpočinku ich blízkych, aj keď ideálna by v momentálnej situácii bola individuálna spomienka na zosnulých v mieste pobytu." Návštevu cintorínov úrad odporúča, najmä neočkovaným a starším, rozložiť si v rámci pracovného týždňa pred dňom Sviatku všetkých svätých.

Návštevu cintorínov odporúča osobám bez klinických príznakov akútneho respiračného ochorenia. Za zváženie stojí cesta do okresu s horšou epidemiologickou situáciou. "V prípade návštevy verejných miest odpočinku blízkych zosnulých dôrazne odporúčame dodržiavať opatrenia v rámci R-O-R rúška, odstup, ruky. Aj keď v súčasnosti sa v okresoch s priaznivejšou epidemiologickou situáciou nevyžaduje prekrytie horných dýchacích ciest v exteriéri, odporúčame použitie rúška alebo respirátora v rámci verejných miest odpočinku zosnulých vzhľadom na vyššiu návštevnosť týchto miest počas nasledujúcich dní," uviedol Úrad verejného zdravotníctva.

Počas "Dušičiek" odporúča preferovať individuálnu dopravu. Ak sa potrebujete dopraviť verejnou dopravou, cestovať by ste mali bez klinických príznakov ochorenia. "Mať prekryté horné dýchacie cesty je vo verejných hromadných prostriedkoch povinné. Ak je to možné, majte odstup od iných ľudí," dodal ÚVZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok