Nahrávkami sa budeme dôsledne zaoberať, uvádza Slovenská advokátska kamera

TA3 TASR
26.10.2021 13:19

Slovenská advokátska komora sa bude dôsledne zaoberať zverejnenými nahrávkami a ich obsahom.

"A to tak z pohľadu zabezpečenia ústavného práva na obhajobu, dodržiavanie povinností advokáta, ako vyplývajú z našich predpisov v záujme ochrany práv klientov dotknutých advokátov, ako aj neznižovania dôstojnosti advokátskeho stavu," uviedla komora v stanovisku, ktoré poslala hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory Alexandra Donevová.

Slovenská advokátska komora reagovala na zverejnené videá, na ktorých majú byť zaznamenané stretnutia predsedu Smeru-SD Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, obhajcu obvineného bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara Mareka Paru, podnikateľa Miroslava Bödöra a syna Tibora Gašpara. Nahrávky majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.  

Ako neskôr komora doplnila, v tejto veci jej doručili viacero sťažností na advokátov, jedna z nich bola aj od Úradu špeciálnej prokuratúry. K nej boli pripojené aj prepisy obrazovo-zvukovými prostriedkami zachytenej komunikácie. "Aj na základe týchto sťažností sa už vecou zaoberá Revízna komisia Slovenskej advokátskej komory," informovala Donevová.

Para potvrdil, že k stretávaniu došlo, odmieta však, žeby sa zúčastnení niečoho protiprávneho dopustili. Považuje za zarážajúce, že sa sleduje obhajoba a opoziční politici. Všetko chce najprv vysvetliť súdu, myslí si však, že je normálne sa stretávať s ľuďmi, ktorí vyhľadávajú právnu pomoc. 

Odmieta, žeby niekoho na stretnutiach k niečomu nabádal. V prípade nahrávok zo stretnutí na chate ho bude zaujímať, pre aký skutok boli začaté. Zatiaľ boli totiž podľa Paru zverejnené len informácie, že z dôvodu vyšetrovania pytliactva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok