Kozmetiku s obsahom ílu nevyberajte len podľa farby. Dôležitá je koncentrácia a pôvod

TA3/zm
27.10.2021 16:00

V starostlivosti o pokožku sa už po stáročia používajú tie najrôznejšie íly. Majú detoxikačné účinky, vyživujú, omladzujú i exfoliujú pleť. Vyberte si nielen podľa farby, ale aj typu ílu, aby mala vaša pokožka dokonalú starostlivosť.

Kozmetiku s obsahom ílu nevyberajte len podľa farby. Dôležitá je koncentrácia a pôvod
Pexels/SHVETS production

Dôkladne sa starať o pleť by sme mali počas celého roka, no chladné jesenné a zimné počasie si priam žiada, aby sme tvári venovali zvýšenú pozornosť. V tom vám môžu byť nápomocné práve íly s ich všestrannými účinkami. Pleť vyživujú, omladzujú, pôsobia ako peeling, čím zlepšujú cirkuláciu krvi a prispievajú k jednotnému tónu pokožky.

Farba a zdroj

Kozmetické produkty s obsahom ílu treba rozlišovať. V prvom rade dbajte na kvalitu, aby šlo o produkt s vysokým obsahom ílu a nie len slabým koncentrátom. Potom vás môže lákať farba, tá  však závisí od zdroja, odkiaľ íl pochádza.

Samozrejme, rôzne druhy znamenajú aj rôzne účinky. Tieto sú v kozmetike najznámejšie.

Kaolín

Ide o najuniverzálnejšie a najjemnejšie druhy ílov, ktoré môžu mať širokú škálu farieb, takže sa nedajte pomýliť. Kaolínový prášok môže mať bielu, žltú, ružovú i červenú farbu, všetky však disponujú skvelými antibakteriálnymi vlastnosťami. Odporúčajú sa preto najmä pre problematickú a mastnú pleť, a to nielen v práškovej podobe, ale i v prevedení masiek či mydiel.

Íl Pexels/Vie Studio

Bentonit

Tento druh ílu v odtieňoch bielej, sivej i zelenej má sopečný pôvod a známy je tým, že v kontakte s vodou niekoľkonásobne zväčšuje svoj objem. Bentonit si teda nemôžete pomýliť. Dokáže z pokožky vytiahnuť toxíny, preto sa s ním najčastejšie stretávame v kúpeľoch či wellnesoch v podobe telových procedúr.

Zeolit

Tento íl béžovej farby pochádza z Turecka a je bohatý na kremík, vápnik, draslík a železo. Obľúbený je najmä preto, že sa hodí pre každý typ pokožky, a to nielen na tvár, ale i telo. Najčastejšie ho nájdete ako súčasť bahenných masiek, ktorým dodáva lepšiu štruktúru.

Marocký íl

Hlavnou výhodou ílu, ktorého originálny marocký názov je rhassoul, je fakt, že okrem mastnej pleti je vhodný i na mastné vlasy, keďže obsahuje horčík, draslík a oxid kremičitý. Sfarbením býva zvyčajne béžový takže výzorovo si ho môžete popliesť, ale účinkami rozhodne nie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok