Bezosova spoločnosť chce vybudovať súkromnú vesmírnu stanicu. Mala by slúžiť aj vesmírnym turistom

TA3 TASR
26.10.2021 10:55

Spoločnosť Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa v pondelok predstavila plán na vybudovanie súkromnej vesmírnej stanice, ktorú chce na obežnú dráhu Zeme vyslať v druhej polovici tohto desaťročia.

Jeff Bezos 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Komerčnú vesmírnu stanicu s názvom Orbital Reef Blue Origin vyvíja v spolupráci s niekoľkými partnermi vrátane spoločnosti Boeing. Stanica by mala okrem vedeckých účelov slúžiť aj obchodným partnerom či vesmírnym turistom.

"Národný úrad pre letectvo a vesmír a ďalšie vesmírne agentúry sa už viac ako šesťdesiat rokov venujú orbitálnym letom a dobývaniu vesmíru, čím pripravili cestu komerčným aktivitám, ktoré sa naplno rozbehnú v tomto desaťročí," povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Blue Origin Brent Sherwood.

Ako uvádza AFP, podľa údajov zverejnených spoločnosťou Blue Origin Orbital Reef bude obiehať Zem vo výške 500 kilometrov, teda o niečo vyššie ako Medzinárodná vesmírna stanica, pričom jej obyvatelia zažijú denne 32 východov a západov slnka. Obývať ju bude môcť až 10 ľudí, ktorí budú mať k dispozícii priestor v objeme 830  metrov kubických. Ten bude v porovnaní s ISS o niečo menší, no pre novú vesmírnu stanicu budú charakteristické futuristické moduly s obrovskými oknami.

Riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír Bill Nelson nedávno navrhol predĺžiť činnosť ISS do roku 2030. Do tej doby chce NASA docieliť, aby súkromný sektor posilnil svoju úlohu a nahradil ISS novou vesmírnou stanicou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok