Štyri milióny ľudí sa ocitli v lockdowne, v čínskom meste zachytili šesť prípadov covidu

TA3 TASR
26.10.2021 10:44

Štvormiliónové mesto Lan-čou v strednej časti Číny zaviedlo v utorok lockdown v dôsledku nárastu prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Tamojším obyvateľom úrady nariadili, aby s výnimkou nevyhnutných prípadov nevychádzali z domu.

Čína Peking ľudia Central Business District 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

V Číne zaznamenali v posledných 24 hodinách 29 nových nových "domácich" prípadov nákazy vrátane šiestich prípadov zaevidovaných v meste Lan-čou, ktoré je metropolou provincie Kan-su.

Miestne úrady uviedli, že pohyb obyvateľov v Lan-čou bude "prísne kontrolovaný a obmedzený" na nevyhnutné prípady – napríklad na nákup zásob či na lekárske ošetrenie. Pre desaťtisíce ľudí v severnej Číne platia už od pondelka prísne nariadenia nevychádzať z domu, keďže pred zimnými olympijskými hrami v Pekingu sa tamojšie úrady snažia zastaviť šírenie koronavírusu. Obyvatelia hlavného mesta tiež dostali pokyn, aby neodchádzali z mesta, pokiaľ to nie je nevyhnutné, hoci verejná doprava z Pekingu funguje v normálnom režime.

Už v pondelok sa zároveň začal lockdown pre približne 35-tisíc ľudí, vrátane turistov, v oblasti E-ťi-na vo Vnútornom Mongolsku. Viaceré mestá, okrem iného aj Lan-čou a časti Vnútorného Mongolska, od tohto dňa zase pozastavili autobusovú dopravu a taxislužby a uzavreli turistické pamiatky.

Väčšinu nových prípadov nákazy, spojených so skupinou domácich turistov cestujúcich po Číne, zaznamenali na severe krajiny.  Bilancia najnovšieho výskytu covidu spájaného s variantom delta už presiahla viac ako sto prípadov za týždeň. Miestni zdravotníci varovali, že prípadov infekcie môže v nadchádzajúcich dňoch pribúdať vďaka hromadnému testovaniu, ktoré úrady spustili v snahe potlačiť šírenie vírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok