Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový typ obväzu prenáša údaje o rane, pričom zostáva na mieste

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedna z irónií liečby chronických rán spočíva v tom, že pri odstraňovaní obväzu kvôli kontrole rany sa často spomalí proces hojenia. Nový typ „inteligentného obväzu“ bol navrhnutý s ohľadom na tento problém, pretože prenáša údaje o rane do aplikácie v mobilnom zariadení lekára.

Elektronicky vylepšená technológia obväzov, ktorú v súčasnosti vyvíjajú vedci z Národnej univerzity v Singapure, je známa ako VeCare. Samotný obväz na jedno použitie sa skladá zo štyroch vrstiev. Je tu spodná vrstva, ktorá prilieha na ranu, za ňou nasleduje ploché mikrofluidné zberné zariadenie, flexibilný elektrochemický imunosenzor a priedušná ochranná vonkajšia vrstva.

Keď je obväz umiestnený na rane, tekutina z poranenia je nasávaná do mikrofluidného zariadenia prostredníctvom kapilárneho účinku. Keď sa samostatný opakovane použiteľný čip, ktorý je napájaný z batérie, zapojí do vodiča vyčnievajúceho z imunosenzora, imunosenzor automaticky začne analyzovať tekutinu.

Do 15-tich minút je potom schopný zmerať pH a teplotu miesta rany, čo môže byť následne použité na určenie, či sa nevyskytuje nejaká infekcia. Systém je tiež schopný identifikovať typy prítomných baktérií a úroveň zápalu. Všetky tieto údaje sa bezdrôtovo prenášajú do aplikácie v blízkom smartfóne alebo tablete.

Jednorazový obväz VeCare (v strede vľavo) pracuje s opätovne použiteľným čipom napájaným z batérie (vľavo dole), ktorý bezdrôtovo prenáša parametre rany do smartfónu alebo tabletu.

Zatiaľ čo lekári môžu vykonávať testy s VeCare, je tiež možné, že pacienti by to mohli robiť aj sami vo svojich domovoch, čím si ušetria zbytočné cesty na kliniku. V oboch prípadoch, ak aplikácia ukázala, že všetky parametre rany boli uspokojivé, obväz môže zostať na mieste a rana zostane nerušená.

Technológia obväzu VeCare už bola predmetom úspešnej klinickej štúdie vykonanej na pacientoch s chronickými žilovými vredmi na nohách. Teraz sa ďalej vyvíja, aby splnila regulačné normy a požiadavky na hromadnú výrobu.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Science Advances.