Sýrska opozícia podpísala dohodu o vlastnom vládnom orgáne

SITA
11.11.2012 15:53

Predstavitelia sýrskej opozície podpísali v nedeľu v katarskej Dauhe dohodu o vytvorení nového strešného orgánu, ktorý zjednotí opozičné skupiny v boji proti režimu prezidenta Baššára al-Asada. Jeho súčasťou bude aj Sýrska národná rada, ktorá doteraz združovala hlavné opozičné skupiny.

Sýrska opozícia podpísala dohodu o vlastnom vládnom orgáne
SITA

"Podpísali sme dohodu o vytvorení národnej koalície opozičných síl," vyhlásil Sadriddín al-Bajanúní, bývalý líder sýrskeho Moslimského bratstva. Rokovania o detailoch nového orgánu - Sýrskej národnej koalície opozičných a revolučných síl pokračujú. Opozičné skupiny sa tiež dohodli na zjednotení všetkých povstaleckých veliteľstiev v Sýrii. Predsedu novej koalície a jeho zástupcu by mali zvoliť ešte dnes večer.

Dočasná koaličná vláda má mať desať členov. Tých zvolí nový 60-členný výbor pozostávajúci z aktivistov, povstaleckých lídrov a exilových osobností. Medzinárodné spoločenstvo ale aj niektoré sýrske skupiny vyvíjali na sýrsku opozíciu silný tlak, aby sa v boji proti vládnemu režimu zjednotila. Sýrska národná rada však doteraz nebola schopná ani ochotná vypracovať spoločný plán ďalšieho postupu. Jej členovia mali doteraz výhrady aj voči novej iniciatíve, nakoniec s ňou však súhlasili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok