Renault pripravuje vodíkovú ofenzívu. Chystá vodíkovú dodávku Master

TA3/SZ
26.10.2021 11:00

Elektrický pohon je aktuálne využívaný na kratšie trasy a poväčšine v osobných autách. Dobrou alternatívou k čisto elektrickému pohonu môže byť pridanie palivového článku do pohonnej sústavy, ktorý dokáže značne predĺžiť dojazd osobného, ale aj nákladného auta

Renault pripravuje vodíkovú ofenzívu. Chystá vodíkovú dodávku Master
Renault

Nedávno sme vám priniesli článok o tom, ako Tatra vyvíja vodíkové nákladné auto do ťažkého terénu. To hovorí o tom, že automobilky nevsádzajú prostriedky len na vývoj jedného pohonu, ale aj na alternatívne formy, ktoré sa ukazujú byť efektívnejšie ako samotný elektro pohon. Dôkazom je aj Renault, ktorý už má aktuálne v predaji elektrický Master ZE, no jeho dojazd je v mestských podmienkach na úrovni cca 160 kilometrov, čo v praxi nedokáže pokryť ani potreby kuriérskych služieb.

 Z toho dôvodu sa Renault rozhodol vyvíjať Master poháňaný síce elektrickým prúdom, no s vodíkovým palivovým článkom na palube, ktorý bude slúžiť ako výrobňa elektrickej energie na pohon. Novinka bude niesť názov Master Van H2-Tech a bude využívať rovnaký motor aj batérie ako aktuálny čisto elektrický Master ZE, no s tým rozdielom, že jeho dojazd bude vďaka palivovému článku zvýšený na cca 500 kilometrov.

Master Renault

Vodík bude uložený v štyroch 6 kilogramových nádržiach, ktorých tankovanie zaberie zhruba 5 minút, čo je čas porovnateľný s naftovou verziou pohonu. Z modelu Master by mal vychádzať aj nový, vodíkom poháňaný 15 miestny mikrobus s predpokladaným dojazdom 300 kilometrov. Menší dojazd bude spôsobený veľkou celkovou hmotnosťou výsledného auta.

Master Renault

Uvidíme, akú cenovú politiku nasadí Renault a či budú cenové rozdiely medzi elektrickým a vodíkovým pohonom porovnateľné, ako dnes medzi spaľovacou a elektrickou verziou daného modelu. Vodíkový Master by sa mal objaviť na trhu už v roku 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok