Nemusíte behať, schudnete aj chôdzou. Je to pre telo najprirodzenejší pohyb

TA3/zm
27.10.2021 08:00

Pohyb prospieva zdraviu a často sa k nemu uchyľujeme až vtedy, keď potrebujeme schudnúť. No nadbytočné kilogramy nám častokrát nedovoľujú hýbať sa až v takej miere, ako by sme chceli. V takom prípade nemusíte prepínať svoje sily, nepotrebujete hneď behať, keď stačí kráčať.

Nemusíte behať, schudnete aj chôdzou. Je to pre telo najprirodzenejší pohyb
Pexels/Andrea Piacquadio

Presne tak. Aj obyčajnou chôdzou môžete schudnúť. Zapojíte množstvo svalov  a nepoškodíte si nervový či pohybový systém tak, ako v prípade, že by ste sa bezhlavo vrhli do nepremysleného cvičenia.

Zhadzovanie krok za krokom

Chôdza vás neunaví tak, ako klasické cvičenie, preto vydržíte tento pohyb praktizovať oveľa dlhšie, a tak vo finále spálite oveľa viac kalórii. Nepodceňujte obyčajné kráčanie, aj tento pohyb zvyšuje tep srdca, vďaka čomu sa spaľujú tukové vankúšiky. Chôdza s miernym závažím alebo do kopca tiež naštartuje metabolizmus, ktorý opäť podporuje spaľovanie.   

Svaly na nohách sa pri chodení zapájajú najviac, no to znamená i spevňovanie pozadia. Ak vás trápi práve táto partia tela, kráčaním si ju vyformujete, tak ako i lýtka alebo stehná

Desať tisíc krokov

Určite ste už počuli o výzve desať tisíc krokov denne, čo predstavuje asi 6 až 7 kilometrov. Pri sedavom zamestnaní a doprave autom to môže byť problém, ale tento telu najprirodzenejší pohyb by ste si mali naplánovať aj v prípade, že nepotrebujete chudnúť.

Ak neviete, ako sa k tejto méte dostať, najskôr si zmerajte, koľko krokov denne robíte prirodzene, nenúteným pohybom. Potom svoju hranicu zvyšujte napríklad tým, že pri krátkych trasách nepoužijete auto, ale radšej sa prejdete pešo.

Svižná chôdza

Pomalé prechádzky však nie sú celkom to, čo pri chudnutí zaberá. Potrebujete na to svižnejšiu chôdzu, pri ktorej sa trošku spotíte. Denná desaťtisícka je však dobrým štartom, ako sa dostať do rýchlochôdze, alebo inak povedané aeróbneho pásma.

V prípade, že máte hodinky, ktoré merajú tep, ľahko zistíte, či je vaša prechádzka na úrovni chudnutia. Potrebujete pri nej približne 130 tepov za minútu. Aeróbny režim predstavuje tep zvýšený na 60 až 70 percent maximálnej pulzovej frekvencie. Tú zas vypočítate tak, od čísla 220 odrátate svoj veku. Pri takomto pulze sa spaľujú tuky, čo v prípade chôdze zistíte aj tým, že sa mierne potíte, ale stále vládzete rozprávať.


Ako dlho kráčať

Možno potrebujete počuť iné čísla ako je tepová frekvencia. Počet spálených kalórii tiež závisí od toho, ako ďaleko zájdete, a samozrejme, aká je vaša počiatočná váha. Počas prvej polhodiny rýchlejšej chôdze spaľujete cukry, až potom sa dostanú na rad tuky, takže by ste si na prechádzky mali vyhradiť rozhodne viac času.

Pri svižnej chôdzi, čo je as 6 kilometrov za hodinu, prejdete behom polhodiny teda 3 kilometre. Na chudnutie si preto vytýčte cieľ aspoň 5 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok