Facebook odstránil video brazílskeho prezidenta, v ktorom šíril klamstvá o vakcíne proti covidu

TA3 TASR
25.10.2021 18:23

Facebook odstránil v nedeľu večer zo svojej platformy video brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara pre nepravdivé tvrdenia o vakcíne proti koronavírusu.

Facebook odstránil video brazílskeho prezidenta, v ktorom šíril klamstvá o vakcíne proti covidu
TARS/AP

Bolsonaro vo videu, ktoré bolo neskôr odstránené, tvrdil, že existuje súvis medzi vakcínami proti COVID-19 a rozvojom ochorenia AIDS. "Naše pravidlá nepovoľujú tvrdenia, že vakcíny proti COVID-19 zabíjajú alebo vážne škodia ľuďom," uviedol v pondelok hovorca spoločnosti Facebook. Video, v ktorom Bolsonaro spája očkovanie proti koronavírusu s ochorením AIDS, bolo prvýkrát zverejnené na sociálnych sieťach vo štvrtok a zatiaľ je stále dostupné na webe YouTube. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.

Už v júli odstránila spoločnosť Alphabet Inc. z platformy YouTube Bolsonarové videá, v ktorých odporúčal na liečenie COVID-19 preparáty hydroxychlorochín a ivermektín, pričom výskumy dokázali, že tieto liečivá proti ochoreniu vyvolanému koronavírusom neúčinkujú. Odvtedy sa Bolsonaro vyhýba menovaniu týchto liečiv počas živého vysielania na sociálnych sieťach a odporúča namiesto toho vo všeobecnosti včasnú liečbu ochorenia COVID-19.

Mnohí odborníci na verejné zdravie kritizujú Bolsonara za to, že vystupoval proti zavedeniu lockdownu v Brazílii, odmieta na verejnosti nosiť rúško, vyhlasuje, že nie je zaočkovaný, a presadzuje liečbu neoverenými preparátmi. Brazílsky Senát dokonca začal v apríli vyšetrovanie postupu vlády Bolsonara v súvislosti s pandémiou. Senátor Renan Calheiros, ktorý vedie toto vyšetrovanie, minulý týždeň navrhol obviniť prezidenta Bolsonara z vraždy pre údajne chyby vlády, ktoré podľa neho viedli k úmrtiu desiatok tisíc ľudí.  


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok