Žiadna žena nepotrebuje 96 hodín na rozhodovanie. Gynekológ kritizuje sprísňovanie interrupcií

TA3
26.10.2021 07:00

Silnou témou týchto dní je príprava novej a prísnejšej protipotratovej legislatívy. Vyše dvesto gynekológov sa postavilo proti novele, ktorú presadzuje poslankyňa Anna Záborská. Upozorňujú na viaceré závažné riziká, ktoré po zavedení zákona do platnosti ohrozia ženy aj gynekológov. Ako sa na spolitizovanú otázku interrupcií pozerajú odborníci? O téme sme diskutovali s gynekológom Vladimírom Cupaníkom.

Žiadna žena nepotrebuje 96 hodín na rozhodovanie. Gynekológ kritizuje sprísňovanie interrupcií
TASR/František Iván

Lehota na rozmyslenie

"Slovensko sa zaradilo medzi krajiny s najnižším počtom interrupcií na svete," skonštatoval Cupaník s tým, že za dlhé roky, počas ktorých sa interrupčný zákon nemenil, počet interrupcií postupne klesal.

"Keď sa žena rozhoduje o interrupcii, nerozhoduje sa na poslednú chvíľu, to rozhodnutie je už dané," povedal gynekológ. Zdôraznil, že ženy vedia už na začiatku, či ide o chcené alebo nechcené tehotenstvo. "Podľa štatistík vieme, že na interrupcie chodí veľká časť žien, ktoré sú už dvojdetné," ozrejmil. Mnohokrát ide o ženy po štyridsiatke, ktoré majú iné problémy, starosti a povinnosti, sú prekvapené z pozitívneho tehotenského testu a okamžite vedia, čo urobia.

Lekár si nemyslí, že predĺženie "lehoty na rozmyslenie" zo 48 hodín na 96 má zmysel. "Prakticky sto percent žien sa po 48 hodinách rozhodne pre ten zákrok," povedal Cupaník. "Na to nepotrebuje žiadna žena 96 hodín, na to jej stačí 48 hodín, keď jej to ponúkneme."

Chýba nám sexuálna výchova

Za veľkú chybu označil gynekológ absenciu sexuálnej výchovy. Na jej zavedenie na školách by pritom nebola potrebná ani žiadna legislatíva. "Ľudia nevedia čo môžu, čo nemôžu, a my, lekári, im máme v krátkej dobe vysvetlovať, že sú inštitúcie, ktoré sa postarajú o tehotnú ženu," priblížil gynekológ. Vďaka sexuálnej výchove by podľa neho mohol počet interrupcií klesnúť ešte nižšie, keďže mladí ľudia by sa dozvedeli viac aj o antikoncepcii.

Podľa Cupaníka by pomohlo aj to, keby preplácali antikoncepciu zdravotné poisťovňe. Poukázal na to, že je mnoho sociálne slabých žien či študentiek, ktoré si nemôžu dovoliť pravidelne investovať do týchto tabletiek. "Bolo by vhodné, aby sociálne slabé vrstvy mali prístup k účinnej antikoncepcii," zdôraznil.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok