Zemanove práva nie sú obmedzené, zhodnotil ombudsman po návšteve v nemocnici

TA3 TASR
25.10.2021 15:13

Práva hospitalizovaného českého prezident Miloša Zemana nie sú porušované, povedal v pondelok verejný ochranca práv Stanislav Křeček po návšteve hlavy štátu v nemocnici.

Miloš Zeman 1140 px (SITA/Branislav Bibel)
SITA/Branislav Bibel

Vyzval na dôstojnú diskusiu

"Presvedčil som sa, že prezidentovi je, samozrejme, poskytovaná všetka lekárska starostlivosť, ktorú nevyhnutne potrebuje. A môžem povedať, že podľa mojej skúsenosti v tejto chvíli nie je prezident nijako obmedzený vo svojich právach, v prijímaní návštev a v komunikácii s nimi," uviedol ombudsman v tlačovej správe.

"Prial by som si, aby bola zachovaná dôstojnosť osoby prezidenta a jeho úradu a súčasne vytvorený mechanizmus, ktorý by umožňoval potrebnú správu štátu," dodal. Křeček tiež vyzval ústavných činiteľov, aby viedli "racionálnu, dôstojnú a vecnú diskusiu", ktorá by podľa neho prispela k ústavnému riešeniu situácie okolo zdravotného stavu prezidenta republiky.

Zeman podľa niektorých nie je schopný svojej funkcie

Zeman je v Ústrednej vojenskej nemocnice hospitalizovaný od 10. októbra, keď bol do nemocnice prevezený v zjavne bezvládnom stave zo zámku v Lánoch. Podľa jeho ošetrujúceho lekára a riaditeľa ÚVN Miroslava Zavorala sú príčinou hospitalizácie komplikácie, ktoré sprevádzajú Zemanove chronické zdravotné ťažkosti.

Hlavu štátu v nemocnici navštívil predseda Snemovne Radek Vondráček, čo vyvolalo rozporuplné reakcie, pripomína iDNES. Zúčastnení sa navyše nedokážu zhodnúť na tom, kto Vondráčka k prezidentovi odprevadil. Nemocnica sa následne dištancovala od slov predsedu Snemovne, podľa ktorého je Zeman schopný vykonávať úrad hlavy štátu.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil v pondelok na základe nemocničnej správy oznámil, že Zeman nie je schopný vykonávať svoju funkciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok