Dočkáme sa lieku na covid? Lieková agentúra začala posudzovať antivirotikum molnupiravir

TA3 TASR
25.10.2021 14:29

Európska agentúra pre lieky v pondelok oznámila, že začala posudzovať perorálne antivirotikum molnupiravir, určené na liečbu nového typu koronavírusu, ktoré vyvinula americká farmaceutická firma Merck.

Dočkáme sa lieku na covid? Lieková agentúra začala posudzovať antivirotikum molnupiravir
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. "Výbor EMA pre lieky na humánne použitie začal posudzovať perorálne antivirotikum molnupiravir... vyvinuté (spoločnosťou) Merck Sharp & Dohme v spolupráci s Ridgeback Biotherapeutics na liečbu covidu u dospelých," uviedla Európska agentúra pre lieky vo vyhlásení.

Predbežné výsledky "naznačujú, že tento liek dokáže znížiť schopnosť (koronavírusu) SARS-CoV-2 množiť sa v tele, čím zamedzuje hospitalizáciám a úmrtiam pacientov s covidom", vyhlásila agentúra.

Môže to byť prvý liek na Covid-19

Ak európska agentúra tento liek schváli, pôjde o prvý spôsob liečby ochorenia Covid-19, ktorý si nevyžaduje vpichnutie či intravenózne infúzie. Proces schvaľovania môže trvať aj niekoľko mesiacov, poznamenala AFP.  

Firma Merck tento mesiac zverejnila výsledky klinických štúdií, podľa ktorých jej liek proti covidu v počiatočnom štádiu nákazy znižuje riziko hospitalizácie alebo úmrtia pacienta nakazeného koronavírusom o polovicu.

Do konca roku chce Merck vyrobiť desať miliónov dávok tohto lieku. O schválenie svojho lieku proti covidu na núdzové použitie firma požiadala pred dvoma týždňami i americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok