Čína rozširuje očkovanie. Vakcínu na covid dostanú už aj deti od troch rokov

TA3 TASR
25.10.2021 14:07

V najmenej piatich čínskych provinciách začnú proti novému typu koronavírusu očkovať už aj deti vo veku troch a viac rokov.

štúdia
TASR/AP

S odvolaním sa na vyjadrenia tamojších úradov o tom informovala agentúra AP. Rozšírenie očkovacej kampane na deti vo veku 3-11 rokov prichádza v čase, keď viaceré čínske provincie zavádzajú opatrenia zamerané na potlačenie aj menších ohnísk nákazy.

AP pripomína, že v Číne je už plne zaočkovaných 76 percent obyvateľov, pričom táto krajina uplatňuje tzv. nulovú toleranciu voči ohniskám nákazy.

Oznámenia o požiadavke očkovať detí od troch rokov vydali provincie Chu-pej, Fu-ťien a Chaj-nan, ako aj viaceré mestá v provinciách Če-ťiang a Chu-nan. Čína schválila pre deti vo veku 3-17 rokov už v júni dve proticovidové vakcíny, a to od firiem Sinopharm a Sinovac. V auguste sa k nim pridala ešte jedna ďalšia vakcína, taktiež od Sinopharmu.

Dosiaľ očkovali len deti od 12 rokov

Dosiaľ však v Číne očkovali len deti vo veku 12 a viac rokov, pripomína AP. Po tamojšom schválení takýchto vakcín však už začali očkovať mladšie vekové skupiny aj iné krajiny. Napríklad v Kambodži očkujú vakcínami od Sinovacu aj Sinopharmu deti vo veku 6-11 rokov. 

V juhoamerickom Čile odobrili vakcínu od Sinovacu pre deti od 6 rokov, a v Argentíne zase vakcínu od Sinopharmu pre deti od 3 rokov. Čína schválila pre deti vo veku 3-17 rokov už v júni dve proticovidové vakcíny, a to od firiem Sinopharm a Sinovac. V auguste sa k nim pridala ešte jedna ďalšia vakcína, taktiež od Sinopharmu.

Exportovali už viac ako 1,2 miliárd vakcín

Čínske vakcíny si nakúpilo množstvo rozvojových krajín, ktorým sa nepodarilo dostať k vakcínam od západných spoločností Pfizer či Moderna, uvádza AP. Čína do septembra tohto roka exportovala podľa údajov tamojšieho ministerstva zahraničných vecí viac ako 1,2 miliardy dávok svojich proticovidových vakcín.

Napriek používaností týchto vakcín doma aj v zahraničí prejavujú podľa AP viacerí rodičia voči nim nedôveru, pričom sa odvolávajú na zopár verejne nie príliš dostupných údajov o týchto očkovacích látkach. Mnohí iní rodičia sa, naopak, svoje deti dať zaočkovať neboja, keďže vakcínu už dostalo aj mnoho iných vekových skupín.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok