Budú Česi potrebovať v práci covidpas? V hre je ďalšie sprísňovanie

TA3 TASR
25.10.2021 13:45

V prípade ďalšieho zhoršovania situácie so šírením koronavírusu zváži česká vláda sprísnenie opatrení. Jednou z možností je, aby do práce smeli chodiť iba ľudia s covidpasom – teda potvrdením o zaočkovaní alebo prekonaní covidu, prípadne s negatívnym testom, ktorý by si však museli sami zaplatiť.

Po pondelkovom rokovaní ústredného krízového štábu to oznámil jeho predseda, odchádzajúci minister vnútra Jan Hamáček, informoval portál Novinky.cz. "Ministerstvo práce a sociálnych vecí pripravuje výklad príslušného paragrafu zákonníka práce za týmto účelom," uviedol Hamáček.

Na začiatku novembra plánujú plošné testovanie v školách v okresoch s týždenným výskytom nákazy vyšším než 300 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Podľa aktuálnych údajov sa to bude týkať ôsmich okresov v Olomouckom a Moravsko-sliezskom kraji.

Hamáček tiež informoval, že napriek rozhodnutiu súdu o zrušení povinnosti vypĺňať príjazdový formulár pri návrate do Českej republiky sa táto povinnosť zachová. "Ministerstvo zdravotníctva doplní odôvodnenie," povedal. 

V Česku pribudlo za nedeľu približne 1820 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o tisícku viac než pred týždňom. Pre Český rozhlas to v pondelok uviedol riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav Dušek. Rastie aj počet hospitalizovaných, avšak tých v ťažkom stave výrazne nepribúda – v celej krajine ich je menej než 140.  

Od pondelka začali v Česku platiť prísnejšie opatrenia. Po novom treba nosiť respirátory vo všetkých vnútorných priestoroch vrátane pracovísk. Na pracovisku ich musia nosiť všetci ľudia, ktorí nedodržia rozostup jedného a pol metra od kolegov.

Ďalšie zmeny v opatreniach prídu od 1. novembra. Personál reštaurácií bude musieť kontrolovať u hostí doklad o bezinfekčnosti. Nebude to musieť byť hneď pri vchode, stačí vo chvíli, keď sa hostia usadia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok