Predstavitelia rezortu obrany položili vence k pamätníku veteránov

TASR
11.11.2012 14:49

Predstavitelia ministerstva obrany si dnes pripomenuli pri Pamätníku príslušníkov západného odboja v Bratislave Deň vojnových veteránov.

Predstavitelia rezortu obrany položili vence k pamätníku veteránov
SITA

Na spomienkovom podujatí sa zúčastnil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter

Vojtek a veľvyslankyňa Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Susannah Montgomery.

Veteráni a vdovy po veteránoch položili k pamätníku symbolické kríže a kvety červeného maku.

"Nie každý človek si v dnešnej uponáhľanej dobe uvedomuje, aké má šťastie, že žije v mieri a je slobodný. Práve takéto spomienkové podujatia nám dávajú priestor na chvíľu sa zastaviť a vzdať hold tým, ktorí za našu slobodu bojovali a mnohí aj obetovali to najcennejšie – svoj život a zdravie. Všetci títo vojaci si zaslúžia úctu nás všetkých," uviedol minister obrany Martin Glváč. Tvrdí, že je dôležité, aby ľudia poznali históriu tohto dňa, ktorý má celosvetový význam.

Podľa Vojteka nemalo by sa zabúdať ani na vojnových veteránov, ktorí pôsobili a pôsobia v súčasných konfliktoch, ktoré sú realitou aj súčasných dní. Pamiatku svojich kolegov, ktorí zahynuli v zahraničných operáciách, ako aj všetky obete vojnových konfliktov, si v týchto dňoch pripomínajú aj vo viacerých vojenských posádkach na Slovensku.


Pietna spomienka sa dnes uskutočnila i na vojenskom cintoríne v Petržalke - Kopčanoch, na ktorej sa zúčastnil veľvyslanec Ruskej federácie, ako aj zástupcovia veľvyslanectiev Českej republiky, Maďarska a Ruskej federácie, ďalej primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek a predstavitelia Zväzu vojakov a Únie vojnových veteránov.


Deň vojnových veteránov si svet pripomína v deň výročia ukončenia 1. svetovej vojny. Prímerie po štvorročnom krvavom konflikte bolo podpísané 11. novembra 1918 v Compiégne vo Francúzsku. Straty na ľudských životoch, ktoré si táto vojna vyžiadala, nemali dovtedy obdobu v celých ľudských dejinách. Osem miliónov vojakov zahynulo a 21 miliónov ďalších bolo zranených alebo doživotne zmrzačených. Vojnové hrôzy zostali tak hlboko vryté do povedomia ľudí, že bezprostredne po jej skončení bol 11. november vyhlásený za Deň vojnových veteránov. Ľudia z celého sveta si v tento deň pripomínajú hrdinstvo tých, ktorí padli na bojiskách v boji za slobodu a mier.


V niektorých krajinách nazývajú Deň vojnových veteránov aj ako Deň červených makov. V roku 1920 totiž prijali vojnoví veteráni kvet červeného maku za symbol spomienky na vojnové hrôzy.


V súčasnosti je na Slovensku 7492 registrovaných vojnových veteránov, z toho 6162 sú účastníci zahraničných misií, tzv. novodobí veteráni, a 1330 sú veteráni druhej svetovej vojny – účastníci národného boja za oslobodenie v rokoch 1939-1945.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok