V Moskve musia nezaočkovaní a chronicky chorí zostať nasledujúce mesiace v karanténe

TA3 TASR
25.10.2021 10:29

Seniori nad 60 rokov a chronicky chorí Moskovčania majú od pondelka do 25. februára budúceho roku nariadenú domácu izoláciu. Toto opatrenie sa týka osôb, ktoré nie sú plne zaočkované a neprekonali chorobu Covid-19. Prijaté bolo koncom minulého týždňa vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu v ruskej metropole.

Rusko Moskva Kremeľ 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Zostať doma majú plne nezaočkovaní seniori a chronicky chorí, pričom však majú povolené prechádzky a cvičenie pod holým nebom, rovnako i návštevu u lekára či nákupy. Vo výnose, ktorý podpísal moskovský primátor Sergej Sobianin, sa uvádza, že pracujúci seniori môžu lekára požiadať o vystavenie potvrdenia o práceneschopnosti alebo pracovať z domu, informovala v pondelok agentúra Interfax.

Epidemická situácia sa v Moskve zhoršila na jeseň, pričom denné prírastky nakazených sa v prvej polovici októbra priblížili k vôbec najvyšším počtom zaregistrovaným počas pandémie. Interfax dodal, že tretina firiem v Moskve od pondelka na štyri mesiace nariadila svojim zamestnancom home-office alebo teleprácu.    

Kancelária moskovského primátora vo výnose odporúča  presunúť na teleprácu v prvom rade neočkovaných zamestnancov v preddôchodkovom veku, tých, ktorí neprekonali covid, a ľudí, ktorí sú pre svoj zdravotný stav obzvlášť ohrození. 

Výnimku na prácu z domu si môžu uplatniť len zamestnanci, ktorých prítomnosť na pracovisku je "kriticky nevyhnutná" pre chod organizácie, ako aj plne zaočkovaní a tí, ktorí prekonali covid. Príslušné federálne úrady odporučili, aby podobné opatrenia, aké platia od pondelka v Moskve, prijali vo vzťahu k neočkovaným seniorom aj ďalšie regióny Ruskej federácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok