Obce by mali dostať možnosť úplne zakázať požívanie alkoholu na verejnosti

TASR
11.11.2012 14:11

Obce na Slovensku by mali dostať priestor na vlastné rozhodnutie, akým spôsobom si určia časové a priestorové obmedzenia podávania či požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách.

Obce by mali dostať možnosť úplne zakázať požívanie alkoholu na verejnosti
TA3

Navrhujú to poslanci vládneho Smeru-SD v novele zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov, ktorú predložili na decembrovú schôdzu parlamentu.

Pätica poslancov Smeru-SD upozorňuje, že podľa súčasnej právnej úpravy je obec v nejasnej pozícii, do akej miery môže požívanie alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach obmedziť na určitý čas alebo na určitom mieste. Súčasný právny stav tiež neumožňuje obmedzenie na dobu neurčitú nepretržite počas celého roka a na miestach vymedzených obcou všeobecne záväzným nariadením (VZN).

"Konkrétna samosprávna prax ukazuje, ako napríklad v podmienkach mesta Košice, kde VZN o čistote a verejnom poriadku hovorí, že zákaz požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách, mimo zariadení na to určených, neplatí v čase od 03.00 do 05.00 h. Tu vzniká priestor v nočných hodinách na narúšanie verejného poriadku požívaním alkoholických nápojov na verejných priestranstvách," argumentujú poslanci. Takáto forma VZN vznikla na základe protestu prokurátora z roku 2006 proti predtým platnému zneniu VZN mesta Košice, v ktorom bol zakotvený úplný zákaz alkoholu na verejných priestranstvách.


Ak teda novela Smeru-SD prejde, obec pri zabezpečení verejného poriadku bude môcť obmedziť alebo zakázať v určitých hodinách alebo dňoch predaj, podávanie alebo požívanie alkoholických nápojov v zariadeniach spoločného stravovania a v predajniach potravín, ako aj obmedziť alebo zakázať podávanie alebo požívanie alkoholických nápojov aj na iných verejne prístupných miestach bez časového obmedzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok