Fico požiadal opozíciu, aby nepolitizovala tragédiu pri Kurimanoch

TASR
11.11.2012 14:09

Premiér Robert Fico (Smer-SD) trvá na vyšetrení pádu mosta pri Kurimanoch a sľubuje, že sa postará o rodiny zosnulých. Na stavbách by chcel väčšiu bezpečnosť.

Fico požiadal opozíciu, aby nepolitizovala tragédiu pri Kurimanoch
SITA

Rozhodnutia v súvislosti s tragédiou prijme šéf kabinetu na základe výsledkov vyšetrovania, a nie na základe tvrdení exministra dopravy Jána Figeľa (KDH), ktorý je podľa neho zodpovedný za "šialenú cenovú politiku" pri diaľniciach. "Najskôr chcem vidieť na papieri, kto je za tragédiu zodpovedný," vyhlásil dnes predseda vlády SR v diskusnej relácii Slovenskej televízie.

Zároveň vyzval Figeľa, aby prestal s obviňovaním v súvislosti s pádom mosta bez toho, aby mal v rukách reálne závery vyšetrovania. "Pán Figeľ nie je ani vyšetrovateľ, ani prokurátor, tak nech prestane," uviedol Fico. Premiér odmieta, aby ľudia ako Figeľ, s toľkými kauzami, rozprávali o morálnych štandardoch. "Keby títo páni prišli z Marsu, keby prišli čistí a nevinní ako božské oko, všetko rešpektujem. Ale nebudem rešpektovať, aby pán Figeľ so svojimi škandálmi a prúsermi nastavoval morálne štandardy," povedal Fico.

Figeľovi vyčíta, že nastavil cenovú politiku pri diaľniciach tak, že sa diaľnice nedajú dobre stavať. "Nastavil takú šialenú cenovú politiku, ktorá zanecháva za sebou spálenú zem," vyhlásil Fico. Premiér vyzýva tak Figeľa, ako aj zvyšok opozície, aby prestali z tragédie pri Kurimanoch vytĺkať politický kapitál.


Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo odmieta, že by vytĺkal kapitál z tejto tragédie. "Ja len žiadam nezávislé vyšetrovanie a to, aby ste zabránili ďalším tragédiám," povedal Frešo, podľa ktorého sa už nesmie takéto nešťastie zopakovať. "Musíme sa postarať o to, aby tí ľudia už neboli nikdy viac ohrození," doplnil Frešo, ktorý žiada od Fica garancie a aby sa prestalo s vyšetrovaním špekulovať a zasahovať do neho.


"To zavolajte pánovi Figeľovi, ktorý tu nastavil šialenú cenovú politiku. Všetci ste teraz veľkí hrdinovia, máte rozbitú opozíciu a čakali ste len na nešťastie. Toto je dôsledok toho, že sa tu niekto hral na hrdinu s nízkymi cenami," povedal Fico. Frešo opätovne odmietol vytĺkanie politického kapitálu a zdôraznil, že ako otec rodiny sa nemôže tešiť z takej tragédie, aká sa stala pri Kurimanoch. "To nemyslíte vážne, že ma ako otca teší, že niekto zahynul," reagoval Frešo na premiéra.


Fico informoval, že momentálne sa preverujú stavby, vláda chce, aby bola na nich väčšia bezpečnosť. Kabinet sa mieni postarať o rodiny zosnulých. Frešo sa Fica opätovne spýtal, či ručí za to, že už nikto nezahynie. "To je taká stupídna otázka," reagoval premiér a zdôraznil, že garantuje nezávislé vyšetrenie tragédie. Frešo zopakoval, že chce skutočne nezávislé vyšetrovanie a aby už nikto nezahynul. Zároveň uviedol, že mu prekáža politizácia tohto prípadu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok