Tip na ekologické upratovanie: Čierny čaj dokonale umyje okná aj podlahy

TA3/zm
25.10.2021 16:00

Varíte si ráno namiesto kávy šálku čierneho čaju? Odteraz si ho zrejme budete pripravovať aj z iných dôvodov. Je to neoceniteľný pomocník do domácnosti. Ak sa chystáte upratovať, zalejte niekoľko šálok a pustite sa do boja so špinou.

Tip na ekologické upratovanie: Čierny čaj dokonale umyje okná aj podlahy
Pexels/Hasan Albari

Pripravte si pár vrecúšok čierneho čaju a môže sa začať veľké upratovanie. Tento nápoj vám pomôže pri umývaní okien, ale aj drevených parkiet.

Lesklé okná

Jedna z najmenej obľúbených upratovacích činností je umývanie okien. Ak sa vám do toho nechce pustiť častejšie ako párkrát do roka, oceníte výhody čierneho čaju. Práve vďaka nemu ostanú sklenené tabule oveľa dlhšie čisté.  

Pripravte si dve vrecúška čierneho čaju, šťavu z jedného citróna a 5 litrov vlažnej vody. Čaj nechajte lúhovať asi desať minút vo vode, potom pridajte citrón a máte roztok ideály na umývanie okien.

Neveríte, že to môže fungovať? Kyselina citrónová rozpúšťa vodný kameň, tanín z čaju zas odmasťuje a dodáva lesk. A čo je ešte lepšie, vytvára na oknách akýsi ochranný film, vďaka ktorému po umývaní okien touto zmesou ostanú sklá oveľa dlhšie lesklé.

Drevené parkety

V tomto prípade budete potrebovať čaj pripravený až z piatich vrecúšok, aby bola v roztoku silná koncentrácia kyseliny trieslovej. Tá si dokáže poradiť s drevenými povrchmi, takže ak máte doma práve takéto parkety, dostanú nový nádych a lesk.

Vylúhujte vrecúška čaju v horúcej vode opäť desať minút a klasicky roztokom umyte podlahy. Ak máte obavu, aby drevo nezmenilo svoju farbu, môžete čistenie vyskúšať na menej viditeľnom mieste. Vo väčšine prípadov však zmeny farby znamená len oživenie pôvodného odtieňa dreva.

Témy: Podlaha okno čaj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok