Ani mladé, ani staré: Vedci odhalili ideálny vek žien na vstup do manželstva

TA3/zm
25.10.2021 08:00

Kedysi sa ženy vydávali tesne po dovŕšení dospelosti. Potom nastal trend vstupovať do manželstva medzi tridsiatkou a štyridsiatkou. A ako je to dnes? Vedci skúmali, ktorý vek je pre ženy vhodný na sobáš.

Ani mladé, ani staré: Vedci odhalili ideálny vek žien na vstup do manželstva
Pexels/Emma Bauso

V každej krajine a v rôznej kultúre je to inak. Niekde sa dodnes vydávajú dievčatá v puberte, inde v zrelom, pomaly strednom veku. Pre Európu a Ameriku však platí, že sa vek vhodný na vydaj za posledné roky zmenil a dostal sa do pomerne zlatého stredu.

Svadba pred kariérou

Nikto z nás si nevyberá, kedy sa zamiluje. No ak príde ten pravý, najmä ženy ihneď uvažujú o svadbe. Kým za posledné roky ale prevažovala túžba po kariére, aktuálne  nežné pokolenie až tak s vydajom nečaká. Podľa manželskej terapeutky Carrie Krawiec je obdobie emancipácie žien na ústupe, a tak popri zamestnaní nezabúdajú ani na lásku. A okolo tridsiatky už veľmi dobre vedia, čo chcú. Ideálny vek, kedy má manželstvo šancu na úspech a minimalizuje sa riziko rozvodu v prvých rokoch, je podľa psychologičky 28 až 32 rokov.

V tomto období ženy vedia, čo chcú. Majú za sebou niekoľko vzťahov na to, aby dokázali rozlíšiť, či ide len o telesnú príťažlivosť, alebo je muž vhodný pre ne aj do života. Zároveň ešte nie sú také staré, aby sa nedokázali prispôsobiť, čo bol problém pri sobášoch zrelších žien, ktoré si zvykli žiť najskôr samy, bez partnera.

Podľa terapeutky sú mladší ľudia, ktorí vstúpia do manželstva priskoro, po pár rokoch nešťastní, pretože si toho málo odžili. Zároveň je vedecky dokázané, že ľudský mozog sa vyvíja približne do 25- teho roku života.

Muži sa ženia neskôr

Priemerný vek neviest je teda jasný. Ale neplatí to na mužov, ktorí ešte stále túžia budovať kariéru a zabezpečiť tak rodinu. Aj v tomto prípade sa však hranica, kedy si navliekajú obrúčku znížila. Podľa doktorky Krawieckej je ideálny vek ženíchov v súčasnej dobe okolo 32 rokov. Zároveň tým poukazuje na to, že stále platí rovnica malého vekového rozdielu medzi partnermi.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok