Prídeme o milióny eur? Vláda niektoré úlohy z Plánu obnovy možno nestihne

TA3
24.10.2021 16:08

Európsky Plán obnovy predstavuje jedinečnú možnosť na financovanie potrebných reforiem a investícií. V rámci prvej žiadosti sa uchádzame o 458 miliónov eur. Vláda však musí splniť 14 úloh. Pri troch aktuálne hrozí, že to nestihne.

Európske pravidlá sú jasné, ak nesplníme všetky míľniky, o financie nemôžeme žiadať. Vláda pracuje aktuálne na prvej žiadosti o 458 miliónov eur z Plánu obnovy. Tá je však podmienená štrnástimi míľnikmi.

Aktuálne hrozí, že tri z nich nestihneme, ide o reformu vysokých škôl, súdov a zavedenie výdavkových limitov. Kompetentní ministri totiž nevedia garantovať, či sa zmeny podarí presadiť včas.

Podľa Viliama Páleníka z Ekonomického ústavu SAV by mala vládna koalícia urobiť všetko pre včasné prijatie reforiem. Peniaze z Plánu obnovy sú navyše podľa neho jedinečnou príležitosťou, ako môžeme získať stovky miliónov eur na ďalšie investície do zelenej ekonomiky, školstva, vedy i zdravotníctva. "V tomto som ale opatrný. Vidíme, že situácia v koalícii nie je naklonená všetkým reformám," uviedol. Na odoslanie žiadosti máme čas do apríla budúceho roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok