Izrael by mal schváliť plány na výstavbu obytných jednotiek pre židovských osadníkov

TA3 TASR
24.10.2021 14:42

Izrael v nadchádzajúcom týždni pravdepodobne schváli plány na výstavbu približne 3 000 nových obytných jednotiek pre židovských osadníkov na okupovanom západnom brehu Jordánu. V nedeľu to uviedla izraelská mimovládna organizácia Mier teraz.

Izrael by mal schváliť plány na výstavbu obytných jednotiek pre židovských osadníkov
TASR/AP (ilu)

Hagit Ofranová zo spomínanej organizácie priblížil, že izraelský výbor plánuje na svojom stredajšom zasadnutí schváliť výstavbu 2 800 príbytkov, a to hlboko v okupovanom území. Z nich by viac než polovica mala dostať konečné schválenie, čo znamená, že výstavba by mohla začať už budúci rok. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price vyjadril v piatok znepokojenie nad spomínanými plánmi a vyzval Izrael aj Palestínčanov, aby sa zdržali jednostranných krokov, ktoré zvyšujú napätie a ohrozujú snahy dosiahnuť pokrok v oblasti dvojštátneho riešenia konfliktu.

Židovský štát podľa Ofranovej tiež plánuje schváliť výstavbu 1 600 obytných jednotiek pre Palestínčanov na územiach Predjordánska, ktoré ovláda. Kritici židovského štátu však tvrdia, že 1 600 príbytkov predstavuje len zlomok reálneho dopytu Palestínčanov, píše AP. Izrael vo vojne v roku 1967 obsadil východný Jeruzalem spolu so Západným brehom Jordánu a pásmom Gazy a anektoval ho, čo medzinárodné spoločenstvo doteraz neuznalo. Palestínčania chcú, aby všetky tri územia vytvorili ich budúci štát a východný Jeruzalem označujú za jeho hlavné mesto. Podľa Palestínčanov patria medzi hlavné prekážky mieru v regióne spomínané osady, ktoré existujú v rozpore s medzinárodným právom. Na palestínskych územiach žije približne 700 000 židovských osadníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok