Občianske preukazy by mohli obsahovať odtlačky prstov, uľahčí sa tak elektronická komunikácia

TA3 TASR
24.10.2021 11:54

Občianske preukazy by mohli po novom obsahovať odtlačky prstov a podobu tváre vo forme biometrických údajov. Zapisovať by sa mali do elektronického čipu. Nasnímanie odtlačkov prstov by malo byť povinné pre osoby od 12 rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o občianskych preukazoch, ktorú Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

občianske preukazy občiansky preukaz 1140 px (SITA)
SITA

"Vzhľadom na povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov pri podaní žiadosti sa zo zákona vypúšťa možnosť podať žiadosť o vydanie občianskeho preukazu prostredníctvom portálu ministerstva vnútra," uviedol predkladateľ. Zároveň by sa mohol zaviesť kód na odblokovanie. Slúžiť má na odblokovanie zablokovaného bezpečnostného osobného kódu a tým aj možnosti elektronickej komunikácie občana.

Rezort chce zároveň upraviť zákon o správnych poplatkoch. Definuje v ňom, kto je oslobodený od poplatkov spojených s držbou občianskeho preukazu. "Dôvodom zmien v zákone o cestovných dokladoch je potreba úpravy niektorých ustanovení tak, aby boli jednoznačné a aby reagovali na potrebu aplikačnej praxe pri vydávaní cestovných dokladov," dodal predkladateľ.

Návrhom zákona rezort reaguje na európske nariadenia o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Európskej únie a dokladov o pobyte vydávaných občanom Únie a ich rodinným príslušníkom. Zohľadňuje aj požiadavky vyplývajúce z aplikačnej praxe a spoločenský vývoj. Navrhovaná účinnosť zákona je od 1. mája 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok