Kollár súčasné znenie reforiem odmieta. Pellegrini hovoril o amaterizme vlády

TA3
24.10.2021 12:41

Potrebuje Slovensko reformy? Hnutie OĽANO tvrdí, že áno. Sme rodina Borisa Kollára však blokuje jednu reformu za druhou. Hrozí tak, že prídeme o stámilióny z Plánu obnovy. O čo ide Borisovi Kollárovi? Opozícia zasa odkazuje, že reformy ešte počkajú a priorita je teraz to, ako chce vláda riešiť zvyšovanie cien za potraviny a energie.

Kollár je na Matovičovej strane

Predseda parlamentu a šéf strany Sme rodina Boris Kollár si uvedomuje, že reformy sú potrebné. Dodal tiež, že "reformy by mali slúžiť v prospech ľudí, nemôžeme robiť reformu pre reformu, toto ja odmietam." Kollár nechce podporiť reformu nemocníc, pretože nechce rušiť ziskové nemocnice. 

"Ja po tých regiónoch chodím, ľudia sa boja, že ich nemocnica bude zrušená," povedal Kollár. Tvrdil tiež, že zahlasuje za návrh reformy nemocníc, ak zaregistruje súhlas z regiónov. Predseda parlamentu by chcel pre zamestnancov v zdravotníctve nájomné byty, aby ich udržal na Slovensku, avšak tvrdil aj, že rozpočet je na to nedostatočný a treba ho zvýšiť. 

"V prípade troch ústavných zákonov držím stranu hnutiu OĽANO," vyhlásil Kollár. Na margo daňovej a dlhovej brzdy povedal, že ak Matovič ustúpi Sulíkovi, tak ho taktiež podporí.

Pellegrini kritizoval premiéra

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini hovoril o amaterizme súčasnej vlády. Podľa Pellegriniho majú ľudia strach, pretože nevedia, čo sa bude diať v budúcnosti. "Diskusia nie je o podstate reforiem, ale o tom, že si koalícia rieši svoje spory," povedal Pellegrini na margo súčasných návrhov reforiem. "My (Hlas-SD) takto pripravenej reforme nedáme hlasy," vyhlásil.  

"Náš materiál vychádzal z toho, že budeme dva roky analyzovať, ako to v nemocniciach je a medzitým sme mali modernizovať koncové nemocnice," povedal Pellegrini na margo návrhu stratifikácie nemocníc od exministerky zdravotníctva Kálavskej.

Podľa Pellegriniho ma súčasný minister zdravotníctva zoznam, na ktorom sú nemocnice, ktoré sa majú zrušiť. O Hegerovi povedal, že je "neschopný premiér, ktorý si nevie buchnúť po stole." Kollár si naopak myslí, že Heger je dobrým premiérom. 

Reforma súdov

Kollár nesuhlási s treťou verziou súdnej mapy od ministerky spravodlivosti. Podľa neho je potrebné skôr súdy modernizovať, ako ich rušiť.  Taktiež dodal, že je potrebné zvýšiť stav sudcov. Reformu súdnej mapy v súčasnom znení podporiť nechce.

Pellegrini si myslí, že reforma súdnictva má čas. "Ministerka (Kolíková) prehadzuje mapy, tak ako jej to príde. Pýtam sa, kto s touto reformou súdov súhlasí? Nikto," povedal Pellegrini. S Kollárom sa zhoduje v tom, že súdy treba modernizovať a reformu súdov nepodporuje.

Predseda parlamentu stojí za Krajniakom

Ohľadom peňazí z pandemickej pomoci podnikateľom, ktoré mali dostať schránkové firmy, Kollár povedal, že "pochybenie bolo na strane štyroch zamestnancov na úrade práce v Pezinku."

Pellegrini si myslí, že odchod zamestnancov z úradu práce v Pezinku nie je dostatočné vyvodenie politickej zodpovednosti a bude, spolu s opozíciou, iniciovať odvolávanie ministra práce Krajniaka v parlamente.

Zvyšovanie cien energií

Kollár tvrdil, že v prípade, ak príde Sulík s návrhom zrušenia DPH na energie, tak ho celé hnutie Sme rodina podporí. Kollár si myslí, že cena energií bude ešte stúpať. "Richard Sulík robí maximum pre to, aby túto cenu znížil," tvrdil Kollár. 

Pellegrini zase konštatoval, že Hlas-SD už navrhoval zníženie DPH na energie na 5 percent, ale vládna koalícia to zamietla.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok