Za tri mesiace schudol takmer 50 kíl a splnil si sen. Z deratizéra sa stal člen Navy SEALs

TA3
24.10.2021 07:00

David Goggins je jediným členom ozbrojených síl USA, ktorý kedy absolvoval výcvik ako Navy SEAL, Army Ranger a Air Force Tactical Air Controller.

Za tri mesiace schudol takmer 50 kíl a splnil si sen. Z deratizéra sa stal člen Navy SEALs
Facebook / David Goggins

Je tiež bývalým držiteľom rekordu Guinessovej knihy rekordov za vykonanie 4 030 zhybov za 17 hodín a jedným z najlepších svetových vytrvalostných športovcov, ktorý sa zúčastnil viac ako 60 ultramaratónov, triatlonov a ultratriatlonov. Informoval o tom portál CNBC.

Pred akýmkoľvek z týchto úspechov však Goggins zarábal tisíc dolárov mesačne ako deratizér a žil od výplaty k výplate. Mal tiež vysokú nadváhu, vážil takmer 138 kilogramov. 

Po svojej nočnej smene sa každý deň zvykol zastaviť v reštaurácií Steak 'n Shake: „Vošiel som dnu a dal si veľký čokoládový kokteil,“ hovorí Goggins. Neskôr vždy prešiel o ulicu ďalej do reštaurácie 7-Eleven, aby si dal krabičku mini šišiek: „Počas svojej 45-minútovej cesty domov som ich jedol ako cukríky,“ hovorí.

Inšpiroval ho dokument z televízie

Hneď ako sa vrátil domov, zapol si televízor a dal si ho nahlas, aby ho počul počas sprchovania. To bola jeho klasická rutina až do jedného rána, keď počul program o výcviku Navy SEALs, spomína si: „Počas sprchovania si klasicky počúvam televíziu, a hľa, v tento konkrétny deň som započul z televízie vetu: „Navy SEALs. Najnáročnejší tréning na svete“. Vetu som počul veľmi slabo, pretože mi počas sprchovania kvapkala do uší voda,“ uvádza. 

Vyšiel zo sprchy, pozrel si zvyšok epizódy a vtedy si hovorí: „Keď si predstavím, že som vlastne nikto oproti nim, je mi z toho zle“. Goggins si v tej chvíli uvedomil, že už nechce stále sedieť na zadku a neustále sledovať relácie o úspešných ľudoch. „Chcel som zažiť presne to isté, čo zažívali oni na pódiu po úspešnom absolvovaní tréningu Navy SEALs,“ hovorí. 

Goggins, ktorý mal vtedy 24 rokov, sa rozhodol, že sa sám chce stať SEALOM. Už vtedy mal skúsenosti s prácou v armáde –  pracoval vo vzdušných silách vo veku od 19 do 23 rokov. Stať sa však členom tímu SEALs si vyžaduje absolvovanie jedného z najvyčerpávajúcejších výcvikových armádnych programov na svete.

Nenechal sa odradiť

„Presne v ten deň, ako som videl reláciu o Navy SEALs v televízií, začal som volať do náborového tímu, že mám záujem sa prihlásiť“ hovorí Goggins. „Dva týždne sa mi smiali,“ dodáva. „Počul som toľko krát nie, že si to ani nedokážete predstaviť,“ konštatuje na záver. Nakoniec mu jeden náborový pracovník povedal, aby prišiel do jeho kancelárie. Goggins sa v nej objavil a dozvedel sa, že len aby mohol byť SEAL, musí spĺňať základné požiadavky na fyzickú zdatnosť. Pri výške 185 centimetrov nemohol vážiť viac ako 84 kilogramov.

Obrovskú fanúšikovskú komunitu má aj na sociálnych sieťach. Na Facebooku má cez 1,3 miliónov sledovateľov a na Instagrame je to dokonca až 4,3 miliónov.

Schudol takmer 50 kíl

Pre Gogginsa to znamenalo, že musí zhodiť takmer 50 kíl. Vytvoril si preto tréningový plán a vytvoril si svoju „bláznivú“ rutinu, počas ktorej celý čas takmer vôbec nič nejedol. Za necelé tri mesiace schudol, ale to bol iba začiatok. Čakal ho tvrdý tréning armády Navy SEALs, ktorý niekedy môže trvať aj viac ako 30 mesiacov.

Najťažšou psychickou a fyzickou výzvou počas celého programu je tzv. „Hell week,“ čo je 130 hodín nepretržitého tréningu po celý týždeň. Goggins musel prejsť dokonca troma za jeden rok. Z prvých dvoch musel predčasne odísť po tom, ako pri prvom dostal zápal pľúc a pri druhom trpel stresovými zlomeninami. Pekelný týždeň sa mu tak podarilo úspešne absolvovať až na tretí pokus.

Goggins pripisuje svoju premenu svojmu zmýšľaniu. „Najúspešnejší jednotlivci sú sústredení a posadnutí,“ hovorí. "Sú poháňaní všetkým, čo chcú v živote dosiahnuť. Vymyslel tiež stratégiu, ako sa stať osobou, ktorou chcete byť: „Vymyslel som vec, ktorá sa nazýva zrkadlo zodpovednosti. Postavíte sa pred zrkadlo a poviete si, čoho konkrétne sa bojíte. Ak budete čeliť svojim strachom a pomenujete ich, pomôže vám to ich prekonať,“ hovorí svoj recept Goggins.

Jeho motivačné videá majú na Facebooku a Instagrame obrovskú sledovanosť. Gogginsov príbeh zmenil životy už státisícom ľudí po celom svete.

David Goggins stále žije každý deň tak, akoby ešte nič nedokázal. Bez ohľadu na to, koľko pretekov vyhrá, koľko kníh predá alebo podcastov nahrá, odmieta sa cítiť pohodlne alebo si myslieť, že to „zvládol“.

„Každý má svoje góly," hovorí Goggins o cieľoch v rôznych oblastiach života. "Každý človek ma ciele iné, či už ide o ciele pracovné, napríklad stať sa generálnym riaditeľom, alebo ciele súvisiace s výzorom, ako napríklad schudnúť 10 kilogramov. Každý máme svoje góly, ktoré keď si splníme, chceme ich osláviť,“ hovorí a dodáva: „Pozvete si ľudí, zdvihnete svoju trofej, prípadne ešte k tomu dostane bonusový šek. Možno máte vojenský znak na svojej uniforme či čokoľvek iné, proste ste to dosiahli a cítite sa úspešní a kompletní“.

Každý deň berie ako výzvu

Goggins však takto nikdy nezmýšľa. Vždy, keď niečo dosiahne, chce ísť ďalej. „Existuje zoznam vecí, ktoré by ste ešte mohli dosiahnuť, aby ste mohli byť ešte lepším generálnym riaditeľom, aby ste mohli byť lepším človekom. Cieľová rovinka v tomto neexistuje," hovorí a dodáva: "Cítim sa vinný, ak som niečo nedosiahol každý deň."

Goggins je v súčanosti motivačným rečníkom a autorom, ktorý prednáša stredoškolským študentom, profesionálnym športovcom a zamestnancom z rôznych firiem a spoločností. V roku 2018 vydal autobiografickú a svojpomocnú knihu "Can’t Hurt Me: Master Your Mind and Defy the Odds," ktorá čitateľov učí, ako využiť 100 percent svojich schopností, aby prekonali svoju bolesť a strach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok