Velvyslanci desiatich krajín v Turecku dostávajú stopku. Erdogan ich vyhlasuje za nežiaduce osoby

TA3 TASR
23.10.2021 16:20

Veľvyslanci desiatich krajín v Turecku, ktorí vyzvali na prepustenie väzneného tureckého filantropa Osmana Kavalu, budú označení za nežiaduce osoby, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. "Nariadil som nášmu ministrovi zahraničných vecí, aby čo najskôr vyhlásil týchto desať veľvyslancov za nežiaduce osoby," povedal Erdogan. 

Turecký prezident sa už vo štvrtok vyhrážal vyhostením veľvyslancov z Dánska, Fínska, Francúzska, Holandska, Kanady, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Spojených štátov a Švédska. Títo veľvyslanci vydali v pondelok spoločne vyhlásenie, v ktorom uviedli, že pretrvávajúce väznenie Kavalu "vrhá tieň na rešpektovanie demokracie a vlády zákona i na transparentnosť súdnictva" v Turecku, pričom vyzvali na rýchle a spravodlivé riešenie Kavalovho prípadu.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo všetkých veľvyslancov, ktorí sa pod vyhlásenie podpísali. Ľudskoprávne skupiny a vlády niektorých západných krajín považujú Kavalovo väznenie za symbol rastúcej netolerancie tureckého prezidenta Erdogana voči disentu. V Paríži narodený filantrop a aktivista Kavala (64) je vo väzení od roku 2017 napriek tomu, že nebol odsúdený. Jeho prípad vyvolal napätie vo vzťahoch Ankary so Západom.

Turecký aktivista čelí viacerým obvineniam z organizovania a financovania masových protivládnych protestov v roku 2013 a z neúspešného pokusu o vojenský prevrat v roku 2016. Kavala všetky obvinenia odmieta.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok