Aké piť mlieko, keď máte vysoký krvný tlak? Áno, aj na tom veľmi záleží

TA3/bd
23.10.2021 14:00

Viac ako štvrtina ľudí na svete trpí vysokým krvným tlakom. Ak nie je hypertenzia správne liečená, môže viesť ku slepote, ochoreniu srdca alebo obličiek. Zmena typu mlieka, ktoré pijete, je len jednou súčasťou diétneho prístupu k liečbe vysokého krvného tlaku.

Aké piť mlieko, keď máte vysoký krvný tlak? Áno, aj na tom veľmi záleží
Pixabay

Nízkotučné alebo bez tuku

Diétne postupy na zastavenie hypertenzie odporúčajú konzumovať potraviny a nápoje s nízkym obsahom tuku, ako je napr. mlieko. Plnotučné mlieko je bohaté na nasýtené tuky, pričom 1 šálka 3-percentného plnotučného mlieka obsahuje takmer 8 gramov tuku a takmer 4,6 gramov z toho je nasýtený tuk. Na druhej strane, odtučnené alebo odstredené mlieko obsahuje iba 0,2 gramu tuku, pričom iba 0,125 gramu predstavuje nasýtený tuk.

krvny tlak FreePik

Vyhýbanie sa tuku

Tuky, najmä nasýtené a trans tuky, zvyšujú riziko priberania, čo zase zvyšuje pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku. Ak vám už diagnostikovali vysoký krvný tlak, mať nadváhu váš stav ešte zhoršuje. Hypertenzia tiež zvyšuje riziko iných kardiovaskulárnych stavov, ako je ateroskleróza, ktorá sa vyznačuje hromadením plaku látok pozdĺž stien vašich tepien. Strava s vysokým obsahom tukov aterosklerózu len zhoršuje.

mlieko FreePik

Iné druhy potravín

Ak konzumujete mlieko predovšetkým preto, aby ste získali vápnik, mali by ste zvážiť aj iné druhy potravín bohatých na vápnik, napr. ryby ako sardinky a losos, ktoré majú okrem vápnika aj prospešné omega-3 tuky. Špenát, kel a fazuľa sú tiež kvalitným zdrojom vápnika.

krvny tlak FreePik

Odporúčania

Ak vám bol diagnostikovaný vysoký krvný tlak, vaša liečba by mala byť pod dohľadom lekára. Lekár vám môže odporučiť lieky na predpis a navrhnúť jedálniček, v ktorom bude platiť zníženie príjmu soli, nezdravého jedla a rafinovaných uhľohydrátov a zvýšenie príjmu potravín s vysokým obsahom vlákniny a draslíka.

Témy: potravina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok