Generálny prokurátor Žilinka vysvetlil svoje rozhodnutie o podnikateľovi Brhelovi

TA3 TASR
23.10.2021 12:53

Trestné stíhanie podnikateľa Petra Brhela, ktorý bol obvinený v rámci policajnej akcie Mýtnik I., bolo nedôvodné, a to pre absenciu dôkazov. Vznesením obvinenia bol porušený zákon v neprospech obvineného. Skonštatoval to generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Odôvodnil tak rozhodnutie o zastavení stíhania podnikateľa podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Jeho stanovisko poskytol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Trestné stíhanie bolo vraj nedôvodné

Trestné stíhanie založené na výpovedi jediného tzv. korunného svedka, poskytujúceho pomoc pri odhaľovaní trestnej činnosti výmenou za beztrestnosť alebo iné výhody, vyžaduje podľa generálneho prokurátora od konajúcich orgánov osobitnú obozretnosť. "V danom prípade tomu tak, žiaľ, nebolo. Ide o ukážkový príklad nedôvodného trestného stíhania len na základe výpovede spolupracujúcej osoby, ktorá nebola podporená ďalšími dôkazmi," podotkol Žilinka s dôvetkom, že takéto procesné postupy považuje za škodlivé.

Generálny prokurátor zrušil uznesenie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry ešte 12. októbra. A to v časti, ktorým vzniesla obvinenie voči Petrovi Brhelovi pre zločin prijímania úplatku. Zrušil tiež naň nadväzujúce uznesenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o zamietnutí sťažnosti obvineného, podanej proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Generálny prokurátor zároveň prikázal vyšetrovateľke NAKA, aby o veci znovu konala a rozhodla.

Petra Brhela zadržali koncom januára spoločne s exšéfom finančnej správy Františkom Imreczem, bývalým šéfom IT sekcie finančnej správy Milanom Gregom a konateľkou IT spoločnosti Allexis Janou Rovčaninovou. V rámci policajnej akcie Mýtnik I bol obvinený aj brat Petra Brhela. Obvinenia všetkých zadržaných sa podľa polície týkali trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a s korupciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok