Meniť celkový pohľad na svet v reálnom čase? Vďaka zmiešanej realite to nebude úplne nemožné

TA3
24.10.2021 09:00

Rozšírená realita sa vyvíja, síce pomaly, ale technologicky napreduje. V súčasnosti sa pracuje aj na vývoji hardvéru, ktorý by dokázal v reálnom čase nahradzovať fyzické objekty tými virtuálnymi.

Zmiešaná realita
Profimedia (ilu)

Zapojila sa aj spoločnosť Porsche

Na posledných výskumoch zmiešanej reality pracovali akademici z Duisbursko-Essenskej univerzity a Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v spolupráci s tímom pre umelú inteligenciu v Porsche. Informoval o tom portál The Verge.

Tento tím akademikov a inžinierov vytvoril systém, ktorý sa volá TransforMR. Umelá inteligencia zameriava fyzické objekty, ako autá a ľudí, a následne ich v reálnom čase odstraňuje z obrazu. Odstránené fyzické objekty potom nahrádza počítačom generovanými snímkami (CGI). Výsledok síce zatiaľ nie je bezchybný, ale celý koncept je veľmi sľubný a inovatívny.

Budúcnosť technológie

TransforMR môže fungovať aj na bežnom smartfóne. Proces premeny funguje tak, že objekty sú zamerané, následne oddelené a preposlané na úpravu umelej inteligencii. Vývojári v tom vidia budúcnosť. Nie je ťažké si predstaviť, že v blízkej budúcnosti môže byť takýto systém zakomponovaný aj v okuliaroch na rozšírenú realitu. 

Užívatelia budú môcť zmeniť farbu oblohy, meniť autá na vesmírne lode zo sci-fi filmov, ľudí na hrdinov z videohier, alebo budovy na veže z Mordoru. Nemusia to však byť len neexistujúce objekty, vývojári hovoria aj o zmenách na reálne objekty z prírody a celkové zmeny v scenérii. 

Možností by malo byť množstvo. Zmiešaná realita, na dokonalej úrovni, by mohla dať ľudom možnosť prispôsobiť si svet podľa vlastnej fantázie a vytvárať vlastné svety. V kombinácii s okuliarmi na rozšírenú realitu môže prispieť k celkovej zmene vnímania sveta.

Veľká technologická výzva

Spoločnosť Porsche spolupracuje na tejto technológii, pretože technológia by im v budúcnosti mohla pomôcť so zábavou vodičov, ako napríklad v dopravnej zápche. Systém by v ďalekej budúcnosti mohol byť zakomponovaný aj priamo v čelnom skle auta.  

Pri súčasných technológiách je veľmi ťažké zakomponovať systém do okuliarov, keďže dnešné modely majú veľmi nízke rozlíšenie. Technológia však napreduje a vývojár, Mohamed Kari z Porsche, podotkol, že to bude veľká výzva do budúcnosti, ale nie úplne nemožná.  

Ako funguje súčasný prototyp technológie si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok